Így növeld fényképezőgéped akkuteljesítményét

Kimentél képelni a természetbe, de elfelejtetted feltölteni az akkut? Otthon hagytad a pótakkut és konnektor sincs sehol a közelben? Nos, kis szerencsével – és alábbi tanácsokkal – talán megúszod a napot és nem maradsz le arról az-életet-megváltó-fotóról, amiről mindig is álmodtál, hogy majd egyszer meglövöd, ha a sors is úgy akarja. Egy kis gondolkodással és odafigyeléssel ugyanis rengeteg energia spórolható meg – legyen szó tükörreflexes vagy tükör nélküli fényképezőgépről. Íme, pár tipp az alacsony villanyszámlához:

akku1

1. Válassz ki előre egy fókuszmezőt, majd használd azt; ne engedd, hogy a fényképezőgépnek kelljen válogatnia. Ha ugyanis több mezőt engedsz a gépnek, akkor ezzel több munkát is adsz neki. Nem a mezőválasztás maga a nagy energiavámpír, hanem a szerencsétlenkedés az újra- és újrafókuszálással, ha nem oda áll élesre a készülék, ahová kéne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Csökkentsd le a kijelző fényerejét a minimumra. A legtöbb fotógép maga is képes kezelni a dolgot, de jobb és biztosabb, ha magad fogod szorosra a gyeplőt! A kijelző megvilágítása nagyon sok tápot elvihet! Ha már előre beállítottad a paramétereket, akár ki is kapcsolhatod teljesen (dSLR-nél).

3. Használj gyorsabb memóriakártyát (már, ha kezeli és ki is használja azt a készüléked). Minél kevesebb ideig tart kiüríteni a puffert, annál tovább tarthat a móka.

sd

4. Lehetőleg alacsony ISO értékeken fotózz. Bizony, az épp használt érzékenység sem mindegy az akkuidő szempontjából: minél magasabb ISO értéket választasz, annál több energiát kér magának a szenzor (jelerősítés, ugye).

5. Örökítsd meg a témát egyetlen felvételből! Attól, hogy digitális a fotómasina, még nem kell ráragadni a kioldóra (mondván, hogy ingyen van). Próbáld ki, milyen volt ükapáinknak 24 vagy 36 kockával dolgoznia. Bevallom, ezt annyira nem egyszerű kivitelezni, hiszen ehhez már jól kell ismerned a fényképezőgépedet és elég komoly gyakorlattal kell rendelkezned, hogy eltaláld a megfelelő expozíciós értékeket. Gyakorlás a kulcs a sikerhez!

6. Kerüld el nagy ívben a PowerZoomos objektíveket. Magyarán ne használj olyan lencserendszert, amely motoros gyújtótávolság-léptetéssel rendelkezik, az ugyanis a fényképezőgép áramellátását szívja le. Még senkinek nem esett le a csuklója egy kis kézi zoomolástól.

7. Hagyd aludni! Nem kell mindig ki-be kapcsolgatni azt a szerencsétlent, állítsd be a menüben, hogy x idő után szundizni menjen. Ha nincs folyamatos használatban a gép, érdemes rövid ébrenléti időt választani.

8. Ha már elrontottad, ne töröld a képet! Lehetőleg ne a helyszínen nézegesd végig az elkészült fotókat, hanem majd otthon, a számítógépen, ami (bizonyára) nem akkuról megy. A képnézegetés és a törlésfolyamat maga is fölöslegesen zabálja az áramot! (Készült a thephoblographer.com posztjának ötlete alapján).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...