Fotóasszisztensnek készülsz? Így lehetsz a legjobb!

Nem mindenki tud egyből fotósként elhelyezkedni, vagy azonnal fényképészként vállalkozni („Nagyképű János Photography”), sőt, van olyan is, aki önálló munkák vállalása előtt még egy kicsit elmélyítené tudását. Ehhez a megfelelő iskolák és tanfolyamok elvégzése már egy jó irány, de az „igazi, élet ízű” fogásokat, technikákat, a fotózás menetét egy szakmabéli mellett lehet csak igazán megismerni. A legjobb módja ennek, ha elszegődsz fotóasszisztensnek egy fotográfus mellé, aki már évek óta sikeresen végzi munkáját. De vigyázat, mert fotóasszisztens és fotóasszisztens között is lehet óriási különbség: akadnak szép számmal olyanok, akiket a fotós rövid időn belül elzavar, és vannak olyanok, akik úgy végzik dolgukat, mintha eleve arra születtek volna.

Nem szabad lenézni, lesajnálni a fotóasszisztensi munkát, hiszen a fotográfus egy szetten gyakran komoly bajban lenne segítség nélkül. Hogyan lehet hát belőled is jó segéd, mit tudsz tenni a fotográfusodért, hogy munkája könnyen és gördülékenyen mehessen? Íme, pár tipp, hogy te légy a kedvence:

1. Légy előrelátó

Ne várd meg, míg valaki konkrétan rád szól, hogy vidd oda, hozd el, állítsd be, csináld meg, hanem figyeld a fotós munkáját, figyeld az eseményeket, mozdulatait, „sejtsd meg”, mi fog következni egy adott munkafolyamat során, s mire lehet szüksége mentorodnak! Dolgozz a keze alá, ne kelljen téged is instruálnia.

2. Vidd a motyót kérés, kérdés nélkül

Ha látod, hogy valamit arrébb kell tenni, vinni, tedd meg, ne kelljen szólni. Ha egy helyszínre igyekeztek, ne a fotós cipelje a nehéz felszerelést, vedd ki a kezéből, vidd te, hiszen neki a lehető „legfittebbnek” kell lennie fotózáskor. Gondolj csak bele, egy kiadós cipekedés után hosszú percekig remegő kézzel képelne, aminek számos bemozdult kép lenne az eredménye.

3. Minden a részletekben rejlik

Tarts magadnál egy flakon vizet, egy energia-, vagy müzliszeletet – ha érzed, hogy kezd „elviselhetetlenné” válni a munkaadód, kínáld meg, „etesd-itasd”, tarts a testében a lelket! Ugyanez vonatkozik egyéb apróságokra is (zsebkendő, cigi, rágó stb.).

4. Légy résen, figyelj!

Lásd első pont – de komolyan, asszisztensként (anélkül, hogy akadályoznád a fotóst túlbuzgósággal) neked kell szó szerint kézben tartanod a dolgokat. Ha látod, hogy kicsit ráérősebb a menet, kérdezz, érdeklődj, éreztesd elhivatottságodat.

5. Légy önzetlen segéd

Amikor asszisztensként dolgozol, egy csapat munkáját segíted. Tedd félre az egódat, a meló nem rólad szól! Ráadásul az alázat segít formálni az énképet és jót tesz a kapcsolatépítésnek is.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...