Ezeket a ballépéseket te is elkövetted kezdő fotósként

Lemerem fogadni, hogy ezeket a „ballépéseket” te is elkövetted kezdő fotográfusként! Nem kell szégyellni, mindenki követ el csacsiságokat, sőt, kellenek is ezek a „hibák”, hiszen ezekből tanulunk. Az eredeti cikk öt ilyen rossz szokást gyűjtött össze, de nagy valószínűséggel ettől sokkal több létezik, ami visszafoghatja, akadályozhatja fejlődésünket ebben a szép iparban. Íme, ezeket követtük el mi is anno:

Automata mód

Alapvetően nincs semmi baj az automata móddal, hiszen egy gyors fotó (pl. werk) erejéig tökéletesen megfelelő eredményt nyújt a gép saját tudása. Ha nincs idő bíbelődni a beállításokkal, vagy ha egyszerűen csak lusta vagy mondjuk egy kirándulás során az expozíciós értékekkel foglalkozni, akkor a programautomatika is megteszi. Ha viszont játszanál a mélységélességgel, vagy egy érdekesebb fény miatt nem lenne jó a készülék beállítása, akkor mindenképp válts át legalább rekeszprioritásos módra manuális ISO választással.

A fájlmenedzsment hiánya

Ha egy adott napon csak egy témát fényképezel, akkor is kell egy megfelelő fájlmenedzsment, mert idővel minden össze fog kuszálódni, és nem találsz majd meg semmit. Nem elég dátum szerint szétválogatni a fájlokat; nem véletlenül van a fényképezőgép menüjében egy értékelő rendszer, s nem véletlenül adhatod meg szinte szabadon a fájlok előtagjait. Használd ezeket, mert sok munkától kímélheted meg magad! Amit én használok a fájlnévben: dátum_téma_sorszám.jpg, a RAW fájlok pedig külön könyvtárban ugyanígy elnevezve plusz az eredeti, a gép által adott fájlnévvel jelölve.

Mentések elhanyagolása, elhagyása

Kétféle fotós van: akinek már volt, és akinek majd lesz adatvesztése! Szóval, amint befejezted a képelést, mentsd el legalább kettő, de inkább három, egymástól teljesen különálló, független adathordozóra az anyagaidat! Ami elromlik, el is fog romlani – ez érvényes a memóriakártyára, az SSD-re, a HDD-re, a CD/DVD/Blu-ray lemezre egyaránt.

„Majd az utómunkában kijavítom”

Nos, valóban, a legújabb fényképezőgépek már óriási „puffert” nyújtanak, azaz van dinamika bőven, alacsony a zajszint magas ISO értékek mellett is, illetve sorozatot is lehet lőni orrvérzésig. Vannak azonban olyan dolgok, amiket nem lehet sem fotosoppal, sem más utómunkával „helyretenni”. Például a megfelelő polárszűrő, vagy átmenetes szürkeszűrő nehezen helyettesíthető utólag. Ha már a helyszínen „jól” exponálsz, akkor utólag csak apróbb korrekciókat kell végrehajtanod, ami a képminőséget is óvja.

Séta helyett zoomolás

A mai modern, csúcskategóriás zoomobjektívek kétségkívül nagyon jó képminőséget kínálnak, de az állandó zoomolással nem csak tested, hanem elméd is eltunyul. Járd körbe a témát, menj közelebb, menj távolabb tőle, fedezd fel, ismerd meg, amit fényképezel! Egy ismerős témáról sokkal jobb képeket készíthetsz, hiszen ki tudod emelni azt a részletet, ami végül a pillanatképből műalkotást varázsol!

Nos, az eredeti cikkben nem épp így voltak leírva ezek a pontok, de gondoltam, inkább a saját észrevételeimet írom le. Ezek zömét ugyanis a mai napig tapasztalom magamon..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...