Így győzd le a stresszt fotósként – 5 egyszerűen követhető tanács

„Kelés reggel ötkor, irány a reptér. Tízkor már vár az ügyfél Németországban; egy egésznapos céges portréfotózás után ismét irány haza, Budapestre. Este tíz óra, gyorsan bekapok valamit, aztán képretus, mert reggelre már kell a megrendelőnek a kész anyag.[…]” – ismerős? Túl nagy a pörgés? Nyakadba liheg az ügyfél? Álmatlan éjszakáid vannak az egyre rövidebb határidők miatt? Csak nem stresszelsz? Ha igen, akkor ideje kicsit leállni, mert a stressz öl – és ez nem vicc! Az fstoppers.com szerzője, Peter House összeállított egy öt lépésből álló „programot”, amivel nagy mértékben csökkenthető a nyomás, a feszültség, a gyilkos stressz, íme!

photography-business-organize

„A stressz gyilkol. Biztos vagyok benne, hogy ezt a mondatot már vagy ezerszer hallottad. Egyik tanulmány a másik után bizonyítja, hogy a stressznek komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha időben nem sikerül tőle megszabadulni, vagy legalábbis minimális mértékűre csökkenteni. Azonban ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani – valószínűleg az összes profi fotós ismerősöd egyetért ebben.

A helyzet iróniája, hogy sokan pont azért választják a fényképészet egyik ágát mint megélhetési forrást, mert szeretnének elmenekülni a ’rendszeres, stresszes irodai munka’ elől. Sokan közülünk torkig vannak azzal, hogy ’a górénak’ dolgozzanak, és úgy véljük, hogy a ’9.00-17.00-es meló’ idő előtt a sírba visz. Azonban miután lecsengett az önállósodásunk eufóriája, szép lassan beköszönt a valóság, és kiderül, hogy szenvedélyünk még stresszesebb, mint az a munkavilág, ami elől elmenekültünk.

Évek óta divatfotósként dolgozom, és határozottan kijelenthetem, hogy ez egy nagyon stresszes szakma. Évente több mint tízezer ruhát fényképezek. Ennek a mennyiségnek a rendszerezése, és az ügyfelek elégedettségének kivívása csöppet sem kis feladat. Ezen felül én üzemeltetem Torontó környékén az egyik legnépszerűbb stúdiót, ami szintén sok munkával és felelősséggel jár. Az évek során, ahogyan gyarapodott a vállalkozásom, és egyre több feladat hárult rám, kifejlesztettem pár módszert arra, hogy csökkentsem a stresszt. Ezeket a tanácsokat szeretném most veletek megosztani, hátha könnyebb lesz a sorsotok.

1. Rendszerezz és építs fel napirendet

Fontos, hogy rendszerezd, és megszervezd a munkád; készíts napirendet, alakítsd ki a napi rutint, amit utána követned is kell. Állíts fel ütemtervet egy-egy nagyobb feladat elvégzésére, ’rakjad sorba’ a beérkező megbízásokat.

2. Tedd le azt az okostelefon!

Tedd le a telefont, és szakadj el az állandó email- és üzenetolvasástól. Az egyik legnagyobb stressz-okozó az okosteló: állandóan a cseten lógsz, megnézed, kaptál-e új üzenetet, emailt, ellenőrzöd a statisztikákat, felveszed a hívásokat. Ezek egyenként perceket vesznek el életedből, de ha összeadod a napi ’simogatást’, akár órák is összejönnek – órák, amiket nem az adott feladattal töltöttél! Nyilván nem lehet kinyomni az ügyfelek hívását, de az összes többi ’fölösleges’ tevékenységet nyugodtan megteheted mondjuk egyszer reggel, majd délben, és végül este.

3. Találj egy pozitív hangot

Ebben a munkában a kritika megőrjítheti az embert. Teljesen mindegy, mekkora tehetség vagy, mennyire jók a munkáid, a fikázók elől nincs menekvés. Néha, az építő kritika, persze, hasznos, hiszen így fejlődhetünk, így ismerhetjük fel az ízléseket, az irányzatok változásait. Azonban nem mindenki bírja a kritikát, főleg, ha azt rondán tálalják. Érzelmileg mindenkit megvisel, ha ’kedvesét’ (a munkájá) lehordják. Néha olyan mértéket öltenek ezek a támadások, hogy a legjobb fotós is kételkedni kezd önmagában.

Ezért rendkívül fontos, hogy legyen egy erős (és hangos) pozitív hang az életünkben, aki pontosan tudja, hogy az évek során mekkora fejlődésen mentünk keresztül, aki elfogulatlanul látja, hogy munkánk mennyire életképes, mennyire ’jó’ a korábbiakhoz képest.

El kell fogadni, hogy nem mindenkinek fog tetszeni az, amit alkottunk, hiszen nincs, nem létezik semmi, ami mindenkinek jó lenne, megfelelne.

4. Legyen hobbid

Sokunknak maga a fotózás nem csak munka, hanem hobbi, kikapcsolódás. Ha azonban egész nap ezzel foglalkozunk, könnyen megeshet, hogy egy idő után (hónapok, évek?) megcsömörlünk. Ezért nagyon fontos, hogy legyen egy olyan hobbink, ami képes arra, hogy kiragadjon minket a hétköznapokból, amiben fel tudunk oldódni, amivel elfelejtjük legalább egy időre a napi rutint, a stresszt. A hobbi azonban inspirálhat is, ami új lendületet adhat munkánknak.

5. Kényeztesd magad

Az élet nem (csak) a munkáról szól! Keress olyan dolgokat, amikkel szívesen foglalkozol, amik egyszerűen csak jól esnek – ez lehet testmozgás (sport), meditáció, de akár egy finom vacsora a pároddal gyertyafényben. Néha egyszerűen kell hogy szánj magadra egy kis időt, ahol csak te vagy önmagaddal. Tornyosul már megint minden a fejed fölött? Szökj ki a stúdióból egy félórára a sarki pékségbe, vagy menj el biciklizni egy körre!”

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...