MI a siker titka?

A címben a kérdést direkt két nagybetűvel kezdtem, ugyanakkor kétféleképpen is értelmezhető. Manapság már a csapból is a MI, avagy a mesterséges intelligencia folyik, s a fejlesztések láttán a fotográfusok, a digitális képalkotásból élők is beláthatták, nem lehet el-, meg-, vagy kikerülni az „okos” algoritmusokat. Ugyanakkor a kérdést fel lehet tenni egyszerűen is: mi a siker titka? Mik azok a dolgok, tulajdonságok, amitől sikeres lesz egy fényképész?

Türelem

A türelem általában véve is egy igen hasznos és jó tulajdonság, de ugyanúgy érvényes ez a fotográfiára, mint a gyereknevelésre: ha elkezdesz valamit, rengetek türelemre, kitartásra lesz szükséged, hogy ne fordíts hátat az egésznek az első egy-két akadály után (negatív kritika stb.). Hidd el, megéri kitartónak lenni, „túlélni” a kritikákat és előrefelé menekülni. A fotográfia – főleg manapság – nem egy olyan műfaj, amiből máról holnapra meggazdagodhatsz. Rengeteg kapcsolatot kell kiépítened, rengeteget kell tanulnod és még többet kell fotóznod ahhoz, hogy az élbolyba kerülhess.

A fényformálás művészete

A fényképezés a fénnyel való alkotást jelenti. A fotográfiában a legfontosabb, hogy tudj bánni a fénnyel, hogy úgy tudd alakítani a fényt, ahogyan az a kompozíció szempontjából esszenciális. Ha nem érted a fény alapvető működését, ha nem tudod úgy formálni a megvilágítást, ahogyan arra szükséged van, akkor nem fogsz tudni előrébb lépni.

Eredetiség

„Nincs mit fotóznom, már mindent leképeltek” – valóban, a digitális érában a fényképeszet mindenki – bárki – számára elérhetővé vált. Többé nem kell heteket várni, mire a 24, vagy 36 kockás filmnegatívot visszakapod előhívva, többé nem kell odafigyelni, hogy minden exponálás „jó” legyen, mert csak korlátozott mennyiségű nyersanyag áll rendelkezésre. A digitális szemét világában élünk, ahol bár már mindent lefényképeztek, mégsem fotóztak le úgy még semmit, ahogyan azt te, a saját elképzelésed szerint szeretnéd! Elég a kifogásokból, inspirálódj mások munkáiból és építsd fel a saját elképzeléseidet, kompozícióidat!

Látásmód

A látásmódot is besorolhatnánk az eredetiség alá, hiszen a téma „meglátása” nélkül nem is készül majd expozíció. A látásmódot is meg lehet tanulni, bár tény, hogy nem árt némi szépérzék, „gyári adottság” ehhez a ponthoz. Egy műszaki ember is fog tudni olyan fényképeket alkotni, amitől leesik az állad. Gondolj csak a geometriai alakzatokra, az épületfotókra stb.

Kommunikációs készség

Emberként a legnagyobb előnyünk a fejlett kommunikációs készség. Használjuk hát, mert fotósként nem csak a munkáltató felé, hanem a modellekkel, munkatársakkal is kell tudnunk megfelelően kommunikálni. Jelszó minden esetben: diplomáciai érzék.

Műveltség

A fotografálást lehet űzni „érzésből”, de tudatosan képelni csak úgy fogsz tudni, ha megvan a megfelelő alapképzésed, ahol tudatosultak benned a technikák, a „mit miértek”. Tanulás és képzés nélkül sokkal nehezebben, sokkal lassabban fogod elérni a kívánt szintet. Egy jó tanfolyam többet ér, mint egy jobb objektív!

Üzleti érzék

Létfontosságú, hogy ne csak képelni tudj, hanem el is tudd adni magad (és persze a munkád). Hiába készítesz meseszép fotókat, ha azok a merevlemezeden (oké, SSD-n) „porosodnak”. Fel kell építened magad, portfóliót kell készítened, s azt az összes közösségi médián tolni kell ezerrel az emberek arcába. Kapcsolatrendszert kell kiépítened, haverkodj, „légy ott” mindenhol. Erre is vannak tanfolyamok, ha nem menne magától a dolog – nincs mit szégyellni, nem mindenki születik üzletembernek.

A Mesterséges Intelligencia

Ahogyan azt fentebb említettem, manapság már a mesterséges intelligenciával is számolni kell. Némelyik MI képalkotó rendszer már annyira fejlett, hogy egy megfelelő leírás (prompt) alapján olyan fényképet hoz létre a semmiből, hogy azt még szakértő sem tudja megkülönböztetni egy igazi fotótól! És ehhez ki sem kell mozdulni otthonról, nem kell sem modellt, sem sminkest, sem fodrászt fizetni. A szintogárfusok még egyelőre nem jelentenek akkora veszélyt az igazi fotográfusokra, hogy elvegyék tőlük a munkát, de pár év és akár ez is megtörténhet. Barátkozz meg ezekkel a képalkotó rendszerekkel, tanuld meg kezelni, s hasznos kiegészítőként fogod tudni használni fényképészetedhez!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...