Parkba készülsz? Így készíthetsz szebb fényképeket!

Ha csupán egy röpke körre mész le a parkba, valószínűleg elég, ha a kompaktot viszed magaddal, ám azoknak, akik a cserélhető objektíves gépüket vinnék, érdemes egy teleobjektívet, egy makrót, és egy nagylátószögű optikát is bedobniuk a táskába. A telével a parkban élő állatokról lehet lesifotókat készíteni, míg a makróval a virágokról, bogarakról lehet szép portrékat lőni. A nagylátóval pedig a park életét foghatjuk be, örökíthetjük meg.

A legalkalmasabb időpont a fotózásra egy borús nap, amikor a fényeket a felhők lágyítják; ekkor a legszebbek a virágok, növények – sőt, egy rövid zápor után, amikor a szirmokon, a leveleken apró esőcseppek pihennek, a növényzet zöldje még szembetűnőbb. Érdemes a fák ágait kémlelni, hiszen mókusok még a belváros parkjaiban is gyakori látogatók: csavard fel a telét, és biztos távolságból kapd lencsevégre a kis emlőst úgy, hogy minél többet kitöltsön a képből. Akihez olyan zöldterület van közel, ahol tó/tavacska is része a parknak, az akár kacsákat, hattyúkat is fényképezhet. A legtöbb helyen ezek az amúgy vadállatok annyira megszokták az emberek közelségét, hogy akár testközelből is tanulmányozhatjuk őket.

Szép időben – főleg most, tavasszal – a parkok, erdők tele vannak emberekkel. A teleobjektívvel érdekes lesifotókat is készíthetünk róluk; lőjünk csípőből (kétes helyzetekben ne feledkezzünk meg arról, hogy engedélyt kérjünk a kiszemelt személytől)!

Ösvényeket, virágágyásokat felhasználhatunk arra, hogy fényképeinken megvezessék a szemet. Ezeket a vonalakat vezérvonalként használhatjuk témáinkhoz. Érdekes hatást érhetünk el párhuzamos vonalakkal, ismétlődő mintákkal (pl. fák, lámpavasak stb.), árnyékokkal.

Nézzünk a lábunk elé; fordítsuk meg a nagyobb köveket, a faleveleket, figyeljük a napsugárban fürdőző szikladarabokat: ilyenkor már a bogarak is kezdenek előbújni, sőt, lassan már a gyíkok is megjelennek a természetben!

Látványnak nem utolsó az első tavaszi fénysugarak játéka, ahogyan a fák ágai és első rügyei között átvilágítanak. Ha korán kelünk, akkor a reggeli pára drámaian növeli ennek a fényjátéknak a hatását! Ne feledkezzünk meg a parkban található szobrokról, műalkotásokról sem, de lehetőleg ne szemből, egyenesen kapjuk le ezeket, hanem próbáljunk ki érdekes szögeket, guggoljunk le, álljunk magaslatra, és úgy exponáljunk. Ha van rá lehetőségünk, keressünk egy a parkon kívül eső magaslatot, és fényképezzük le a zöld és a betondzsungel adta kontrasztot. A lényeg, hogy tudatosan fényképezzünk, hogy keressük, és próbáljuk meglátni a részleteket. (Forrás: ephotozine.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...