Jön a karácsony – ne légy hülye!

Bocs a durva fogalmazásért, de felbosszantottak. Egy haver kérdezi tőlem, hogy milyen fényképezőgépet vegyen magának. Karácsonyra meglepné magát egy tutkó kis cserélhető objektíves géppel. Tükör nélkülivel, vagy tükrössel – mindegy. Oké, felsoroltam neki gyorsan pár Fuji, Olympus, Panasonic és Nikon gépet, erre ő bevágja, „de azt olvastam erről az XY-márkás masináról, hogy az milyen király”. Kérdezem tőle, hogy ugye akarja majd még fejleszteni a rendszerét, hiszen cserélhető objektíves gépet az ember általában azért vesz, hogy igény szerint a kitobjektíven kívül más optikát is felcsavarhasson a vázra. Mondja igen. Erre én: „akkor meg miért nem rendszerszinten gondolkozol? Egy váz nem egyenlő egy rendszerrel”. Erre ő: „de olyan jó a szenzor, és olyan jó fogása van annak a gépnek..”.

Egy tökös rendszer – a kép csak illusztráció!

Na itt megmondtam neki, hogy azt vesz, amit akar, de később ne jelentkezzen nálam, hogy bővítené a szettet egy vakuval, objektívvel – akármivel, mit ajánlok, mert nem fogok neki (tudni) segíteni. A lényeg az egész sztoriban, hogy tök mindegy, mit veszel, de előtte rendszerszinten nézd meg, mit tud nyújtani neked a gyártó, akinek a házába be akarod vásárolni magad! A fent felsorolt gyártókkal nagyon nem lehet mellényúlni, hiszen mind évtizedek óta gyártanak objektíveket (is), amiket saját gépeikhez, azok AF rendszeréhez illesztettek a mérnökök, és iszonyat nagy a kínálat: nem egy, hanem kapásból többféle ár- és minőségkategóriába sorolható makró- portré- tele- és nagylátó objektívet kínálnak, de vannak saját tervezésű vakuk, portrémarkolatok és isten tudja még mi minden, amit házon belül terveztek, gyártottak évtizedes tapasztalat alapján.

Ne egy-egy váz tulajdonságai alapján bukd el a nehezen összespórolt pénzedet! Biztos vannak olyan funkciók, tulajdonságok, amiben még egy szórakoztatóelektronikára szakosodott cég is kimagaslót tud nyújtani, de mit sem ér az, ha a körítés nincs meg. A „fényképezőgépet” egy ökorendszerként kell elképzelni, ami alábbi elemekből áll:

  • Fényképezőgép
  • Objektív
  • Vaku
  • Portrémarkolat, akkuk, hálózati adapterek
  • Egyéb kiegészítők (pl. vezetékes, vezeték nélküli kioldó, külső elektronikus kereső stb.)
  • Szervizszolgáltatás (!)
  • Használtpiacon való masszív jelenlét
  • Fotótechnikai, optikai elemek gyártásában szerzett több évtizednyi tapasztalat
  • Saját gyártású összetevők (lásd fentebb)
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...