Igény szerint görbülő szenzort fejleszt – papíron – a Canon

Egy újabb szabadalmi bejegyzés árulkodik arról, hogy a Canon háza táján komolyan beindulhatott valami a szenzorfejlesztés zászlaja alatt (az első lépések eredményeit az EOS 5D Mark IV-ben ismerhettük meg, ahol a felbontás és a dinamikatartomány is szintet lépett a korábbi modellhez képest). A friss bejegyzésben egy olyan ívelt szenzorról esik szó, ami elektronikus jelre reagálva változtatja görbületének mértékét. A forrás egy rövid eszmefuttatást tart arról, hogy miért is jó az ívelt CMOS lapka, és azt is említi, hogy a jelenlegi EF objektíveket sík filmhez/szenzorhoz tervezték.

A „görbe” képérzékelő előnyei közt említendő, hogy:

  • Ugyanazon kezdő rekeszérték mellett az ívelt lapkához illesztett objektívek kisebbek és könnyebbek is lehetnek, mint hagyományos társaik,
  • Ugyanolyan méret mellett az ívelt lapkára optimalizált lencserendszerek nagyobb kezdő fényértékűek lehetnek,
  • Az ívelt CMOS-hoz tervezett optikák a kép szélein és a kép sarkaiban is tökéletes rajzúak lehetnek.

A változtatható görbületű szenzorral ráadásul az épp felcsavart objektívhez lehetne igazodni peremsötétedés és peremélesség kapcsán: míg egy telefotó objektívnél lehet sík állású a lapka, addig egy nagylátónál – a gyújtótávolság függvényében – már ívelt állapotba válthatna a lapka, így tökéletesítve a képminőséget a teljes képérzékelő felületén. Vajon lesz-e ebből valami kézzelfogható termék, s ha igen, mikor? Valószínűleg a) csúcskategóriás dSLR vázban lehet majd találkozni a távolabbi jövőben egy ilyen szenzorral, vagy b) a Canon egy MILC vázat tervez, ahol kisebb a bázistávolság, mint az EF bajonettes, dSLR vázaknál, s ezért van szükség az ívelt lapkára.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...