DNS láncainkban évszázadokra biztonságban lehetnek fényképeink

A DNS már eleve rengeteg adatot, információt tárol, hiszen itt található minden paraméter, ami azzá tesz, amik vagyunk. A tudósok már évek óta kutatják, hogyan lehetne a DNS spirálokat sajátos célokra is felhasználni, mint például adatok, konkrétan fényképek, videók (multimédia) mentésére. Most végre sikerült a University of Washington egyetemének és a Microsoft szakembereinek kidolgozni egy újfajta eljárást, amivel fotókat voltak képesek DNS láncokba kódolni, tárolni, majd újra visszanyerni, dekódolni. S hogy miért is jó ez? Nos, a DNS-ben való adattárolás milliószor hatékonyabb, mint bármilyen jelenlegi, műszaki adattárolási megoldás!

dns1

10 TB adat kényelmesen elfér egy maszatnyi DNS-ben

Egy példa: 10 000 GB (avagy tíz terabájt) adat lazán elfér egy ceruzahegynyi csepp DNS levesben! A tudósok kiadványukban részletezik, hogyan sikerült négy fényképet egy szintetikus DNS szekvenciába belekódolni, tárolni, majd dekódolni – a visszanyert fotók hiánytalanul és hibátlanul kiolvashatóak voltak egy nagyobb adag DNS-ből. Ehhez polimeráz-láncreakciós (PCR) módszereket vetnek be, ami megkönnyíti a mentett adat fellelését (afféle „irányítószámokat” és „címeket” ágyaznak be a DNS-be, amikre később rá lehet keresni a dekódolás során).

dns2

A kutatócsoport

Az új technológia kutatása nagyon is égető téma: szakemberek úgy becslik, hogy 2020-ra elérjük világszerte a 44 trillió GB (44 milliárdszor milliárd GB) adattömeget, aminek tárolása egyre nagyobb fejfájást okoz. A DNS-be való mentés nem csak időtálló (akár évezredekben is gondolkozhatunk), hanem rendkívül helytakarékos megoldás lehet. Gondoljunk csak bele: egy akkora adathalmaz, ami a jelenlegi tárolási megoldásokkal csak egy hatalmas hangárban férne el, jövőre már egy kockacukor méretű adattárolóra is kényelmesen rámásolható lenne!

Egyelőre a költséghatékonyság a DNS-adattárolás legnagyobb visszavető ereje, ugyanis a DNS láncok szintetikus előállítása és a szekvenálás nem olcsó mulatság. Műszakilag viszont bármi megoldható, tehát technikai akadálya nincs az újfajta adattárolásnak. Úgy néz ki, hogy valószínűleg még évtizedekig nem fogunk a számítógépes boltok kínálatában DNS-tárolóval összefutni, de ha majd egyszer eljön az áttörés, akkor sem egy ilyen lemezről fogjuk az operációs rendszert indítani – a DNS-adattárolás elsősorban archiválási célokra ideális. (Forrás: washington.edu)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...