Jöhet végre az igazi áttörés? Kvantumpöttyök a jövő képérzékelőjében!

Amerikai és koreai kutatók fejlesztik a jövő képérzékelőjét, ami remélhetőleg most már tényleg meghozza a régóta várt forradalmat a digitális képalkotásban! Az új technológia kedvező áron gyártható, rugalmas, nagy dinamikaátfogású, és nem utolsósorban nagy felbontást tesz lehetővé.

A kvantumpöttyökkel operáló lapka három rétegből áll, így a vörös, zöld és kék színcsatornák külön-külön kerülnek feldolgozásra, nincs szükség demozaikolásra. A Foveonra való hasonlóság azonban itt nagyjából véget is ér, a rétegek másképp működnek. A kvantumpöttyök tulajdonképpen nanoméretű félvezető kristályok, amelyek mérete és frekvenciaérzékenysége igény szerint konfigurálható. Ezen túlmenően pedig nem csak a fény abszorbeálása, hanem sugárzása is lehetséges opció.

Az Illinoisi Northwestern University, valamint három dél-koreai egyetem kutatói olyan háromrétegű képszenzort képzeltek el, ahol a kvantumpöttyökből álló rétegek más-más színcsatornáért felelnek. Amikor fény éri a szenzort, annak hullámhosszát (színét) a lapka által keltett feszültség alapján lehet meghatározni, s minél nagyobb ez a feszültség, annál több kvantumpöttyös réteg aktiválódott.

Mivel azonban a kvantumpöttyös szenzor mindhárom réteget egyszerre ugyanoda olvassa ki, a fénynek vagy a színét, vagy az intenzitását határozhatjuk meg, de a kettőt egyszerre nem. Hogy mindkét faktort külön-külön is lehessen értelmezni, a fejlesztőknek egy összetettebb áramkört kellett építenie, aminek dedikált vörös, zöld és kék érzékelői vannak a többrétegű fénydetektor mellett.

Bár a fejlesztések még korai stádiumban vannak, már most képbe került a tömeggyártás lehetősége. A rétegeket a már meglévő gyártási technológiákkal is el lehet készíteni, ami nagymértékben csökkenti majd a költségeket. Egy 36 x 24 mm-es képérzékelőre vetítve most még csak 50 000 pixelnyi a felbontás, tehát további miniatürizálásra van szükség, hogy az újfajta szenzor felvehesse a versenyt a CMOS egységekkel. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...