Nyaralni indulsz? Így készülj fel fotósként

Álom, vagy rémálom? De döntöd el, hogy nyaralásod álom, vagy rémálom lesz! Főleg, ha fotósként szeretnél „végigpihenni” egy egzotikus helyszínt, nagyon fontos, hogy amennyire lehet, előre megtervezd az utat – nem csak képalkotás szempontjából. Íme, néhány tanács, amit érdemes megfogadni:

  • Nézz utána és tervezd meg a helyszínt: ismerd meg előre a nyaralási helyszínt, nézd meg, hogy milyen látnivalók, tájak, vagy érdekes helyek találhatók ott. A virtuális térben immár számtalan eszköz áll rendelkezésedre, hogy az otthonod kényelméből megismerd a célpontodat. Például a Google Maps, a Google Street View, de a Wikipedia oldalai is sokat segíthetnek. Így már eleve felkészülten érkezhetsz az üdülőhelyre, ráadásul azon sem kell töprengened, mi mindent szeretnél megörökíteni.
  • Hozz létre egy fotós tervet: gondolj előre a különböző témákra, vagy kompozíciókra, amiket szeretnél fotózni. Ez segíthet abban, hogy inspiráltan és céltudatosan fotózz a nyaralás során. Főleg akkor érdemes jó előre tervezni, ha drága útról van szó, amit nem ismételhetsz meg évente, vagy akár tízévente.
  • Válassz megfelelő felszerelést: gondold át, hogy milyen típusú fotózásra készülsz. Vidd magaddal a megfelelő objektíveket, fényképezőgépet, tárolóeszközöket, töltőket és egyéb kiegészítőket, amelyekre szükséged lehet. Ne felejts el vinni tartalék akkumulátort, vagy memóriakártyát sem!
  • Készíts helyet a felszerelésnek: rendezd be, alakítsd ki a fotós táska, vagy hátizsák belsejét úgy, hogy a felszerelésed biztonságosan és jól szervezetten legyen benne tárolva. Használj rekeszeket vagy elválasztókat a különböző elemek elválasztására és védelmére.
  • Készülj fel az időjárási viszonyokra: ha a nyaralási helyszínen változékony időjárási viszonyok várhatók, ne felejtsd el magaddal vinni a megfelelő esővédőt, vagy napernyőt a kamerádhoz. Gondolj arra, hogy hogyan tudod védeni a felszerelésedet a nedvességtől, vagy a túlzott hőtől.
  • Kísérletezz a fényképezési technikákkal: ne félj kísérletezni a különböző expozíciókkal, kompozíciókkal és effektekkel. Próbáld ki a hosszú záridős fotózást, a tájkép panorámákat, a portrék készítését, a naplementék megörökítését, vagy akár az éjszakai fotózást is.
  • Figyelj a részletekre: ne csak a tájakat és általános látnivalókat képeld le, hanem figyelj a részletekre is. Keress érdekes textúrákat, színeket, vagy mintákat, amelyek megragadják a figyelmedet. Ezek lehetnek például helyi kultúrát, vagy helyi ételeket jellemző részletek, helyi kézműves munkák, vagy akár apró részletek a természetben. Ezek a „láthatatlan” apróságok garantáltan feldobják és egyedivé teszik nyaralásodon készült képeidet.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...