Tamron SP 60 mm Di II Macro (G005) – a sokoldalú csöppség

Képminőség, értékelés

A Tamron SP 60 mm Di II Macro optikát egy kölcsönkapott Canon EOS 550D vázon tudtam próbára tenni. JPEG és RAW állományokat egyaránt használtam, ahol a nyersfájlokat az ACR 9.5.1.595-ös változatával, profilok betöltése nélkül, és a gyári alapértékek megtartásával konvertáltam 10-es minőségű JPEG fájlokká. Esetenként az expozíciós paramétereken változtattam, de az élességhez és az egyéb, a képminőség-érzetet befolyásoló értékeken nem.

distortion

Amint az várható volt, a Tamron SP 60 mm Di II Macro geometriai torzítása szinte elenyésző, csupán négyzetrácsok fotózásakor látszott egy leheletnyi hordótorzítás, ami semmiféle korrekciót nem igényel (akinek még ez is zavarja a szemét, az egy szempillantás alatt megszabadulhat tőle képhíváskor). Bajusztorzításnak nyoma sincs, ami szintén megkönnyíti az esetleges javításokat.

vignette

A vignettálás, azaz a peremsötétedés sem mondható elviselhetetlen mértékűnek, körülbelül F4-4.5 környékétől válik láthatatlanná a jelenség, de már F2.8-ra rekeszelve is nagyszerűen használható a kapott kép.

ca

A színhibák a vártnál valamivel erősebben vannak jelen a Tamron SP 60 mm Di II Macro esetében, és egészen F5.6-ig kell szűkíteni a rekeszt, hogy megszabaduljunk a lilás kontrasztélektől. Azonban RAW-ban fotózva ez a hiba is a megfelelő csúszkák használatával pillanatok alatt kiküszöbölhető.

bokeh

A Tamron SP 60 mm Di II Macro nagyon szépen „mossa” a hátteret, a bokeh teljesen nyitott írisz mellett kellemesen „krémes”, lágy. Az objektív portréra való használhatóságát az is alátámasztja, hogy F2 rekesznyílás mellett a kép kissé lágy, noha tökéletesen éles:

center_sm corner_sm

Kattints!

A kép közepe körülbelül F4-5.6 körül lesz szinte tökéletes, míg a fotó sarkaiban egy-két blendével tovább, F8-ig kell szűkíteni az íriszt, hogy borotvaélesek legyenek a részletek. F11-16 környékén már látszik a diffrakció kártékony hatása, és a képminőség elkezd egyre látványosabban romlani, a legszűkebb, F22-es érték használata már nem javasolt. Képminták a szerveren találhatóak, a portréknál direkt hagytam meg a félrefókuszált fényképeket, mert ezek is hűen mutatják, mennyit számít akár pár milliméternyi bemozdulás is F2 érték mellett.

Értékelés

A Tamron SP 60 mm Di II Macro egy nagyon kellemes kis társ lehet APS-C szenzoros fényképezőgépeinkhez. Nem csak makrózásra, hanem portrézásra is remekül használható. Nem csupán a kedvező látószög, hanem a nagy, F2-es kezdő rekeszérték, és a nyílt írisz melletti kissé lágy, „álomszerű” képvilág is ideálissá teszi portrézáshoz (a bőrhibákat így kisebb mértékben kell utólag retusálni). F2.8 és F5.6-6.3 között nagyon jó az általános képminőség, az élesség, és a feloldóképesség, ám F16-nál ne nagyon szűkítsük jobban a rekeszt, mert a diffrakció élvezhetetlen fényképeket okoz.

endimage

A háttérelmosás nagyon kellemes, a témát szépen ki lehet emelni a jelenetből. A geometriai torzítások mértéke alacsony, a peremsötétedés és a színhiba pár kattintással javítható. A Tamron SP 60 mm Di II Macro építési minősége nagyon jó, az AF motor sebessége – belépő kategóriás fényképezőgépre csavarva legalábbis – kissé lassú, a fókusz korlátozó kapcsoló hiánya esetenként fájó. Jár neki a „Jóféle” érem!

jofele

Tamron SP 60 mm Di II Macro

A Tamron SP 60 mm Di II Macro (G005 Canon verzió) objektívet és a Canon EOS 550D fényképezőgépet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam kölcsön. A Tamron SP 60 mm Di II Macro bruttó 134 899 forintért vásárolható meg a Tripont webshopjában.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...