A Modular Mercury System a világ első univerzális fényképezőgépe

Képzelj el egy olyan fényképezőgépet, ami igényeid szerint lehet középformátumú, instant filmes, digitális full frame, vagy akár 4 x 5”-os nagyformátumú, és tetszőleges objektívet csavarhatsz rá. Ezt az eddig csak a mesében létező gépet már fejlesztik, és a Mercury Camera névre hallgat.

mercury1

A kickstarter.com közösségi pénzgyűjtő oldalon a „világ első univerzális fényképezőgépeként” hirdetik a fejlesztők – a Mercury pedig sokkal inkább rendszer, mint fotómasina: a hátoldalára tetszőleges hátfalat lehet felszerelni, amibe vagy filmet, vagy digitális szenzort lehet „befűzni”. Az objektív szett („Lens Kit”) és az élességállító egység („Focus Unit”) a váz elején szinte bármilyen foglalatú és formátumú objektívvel kompatibilis. A szetthez számos konverter, közgyűrű és adapter tartozik.

mercury2

Igaz, egyelőre csak pénzt gyűjtenek a srácok, de a Mercury kamerából már létezik egy prototípus, amivel már használtak Kodak Tri-X 6 x 7-es filmet, Instax Wide instant filmet, Ilford 4 x 5-ös síkfilmet, és hasonlókat. A készülék – nem meglepő módon – jól működik, teszi a dolgát. A támogatók pénzéből a fejlesztőcsapat mihamarabb ki akarja alakítani a végleges masinát, hogy a fejlesztések tovább haladhassanak.

mercury3

A Mercury alapkiépítésben egy 6 x 7-es középformátumú készülék, aminek a hátoldalán egy Graflok 23 adapter található. Ehhez pedig középformátumú (120-as) roll film hátfal (Graflex, mamiya, Horseman, Mercury) illeszthető, illetve némi módosítással akár síkfilmes keretet is képes fogadni.

mercury4

A Mercury rendszert kétféle kiszerelésben lehet jelenleg megszerezni. Az egyik egy olyan alap szett, amihez nem tartozik sem hátfal, sem objektív, viszont kapunk a vázhoz adaptereket, a másik szetthez viszont adnak optikát, hátfalat, kioldót – tulajdonképpen mindent, amivel már a „dobozból kivéve” is elindulhatunk fotózni. A standard középformátumú alap szett 120, míg a fullos „Merc” szett 375 dollárba kerül. Persze, számtalan kiegészítőt is lehet rendelni, mint például a Hasselblad V adaptert, a 35 mm-es panoráma hátfalat stb. (Forrás: petapixel.com)

mercury5 mercury6

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.