Ez a fotós 1 milliárd dollárra perli a Getty Images képügynökséget

Carol M. Highsmith, egy híres fotográfus 1 milliárd dollárra perli a Getty Images képügynökséget. A hölgy ugyanis azt állítja, hogy az ügynökség „súlyos szerzői jogsértést” követett el, amikor összesen 18 755 fényképéért – amit korábban a 70 éves fotós a The Library of Congress-nek adományozott, azaz közkincsé tett – licencdíjat követelt. Highsmith évek alatt készítette el a komoly fotógyűjteményt, amellyel Amerikát dokumentálta. A Getty Images pedig állítólag az asszony beleegyezése nélkül kezdett el számlázni a felvételek használatáért.

carol

Carol M. Highsmith, noha a fotókat közkincsé tette, és a The Library of Congress oldalán ezek „megkötések nélkül felhasználhatóként” vannak publikálva, sohasem mondott le azok tulajdoni jogáról. A fotográfusnak pedig úgy jutott tudtára a GI ügyködése, hogy ő maga is kapott egy felszólító levelet a képügynökségtől, hogy fizessen licencdíjat saját fotója után, amit a honlapjára kitett.

„Az alperesek [Getty Images] nyilvánvalóan jogellenesen használták azt a nagyvonalú ajándékot, amit Ms. Highsmith az amerikai népnek adott. Nemcsak licencdíj kéréseik jogellenesek, hanem hamisan és csalárdul állítják, hogy ők a kizárólagos jogtulajdonosok.” – olvasható a per ügyirataiban. Kíváncsian várom a július 25.-én benyújtott ügy fejleményeit.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...