1 000 000 dolláros drónbiztosítást kínál a Verifly

Óránként csupán 10 dollárt kell fizetni az 1 000 000 dolláros biztosításért, amit drónpilótáknak kínál a Verifly. Aki drónokkal dolgozik, pontosan tudja, mennyire veszélyes üzem ez a „játék”. A legkifinomultabb technika is csődöt mondhat – nem csak pilótahiba, hanem hardver, szoftver meghibásodás is okozhat balesetet, ami a legrosszabb esetben nagyon sokba kerülhet a repülő kamera tulajdonosának. Amerikában már annyi baleset és annyi kár keletkezett a drónok okozta malőrökből, hogy egy vállalkozás kifejezetten ezekre az eszközökre összpontosítva alakította ki biztosítási kínálatát, és speciális alkalmazását, ami Android és iOS rendszerek alatt egyaránt fut.

dron1

A Verifly biztosításáért ráadásul elég akkor fizetni, amikor valóban szükségünk van rá: óránként tíz dollár igazán nem sok érte, ha belegondolunk, mennyi problémától mentesülhetünk. Az USA európai szemmel nézve igen furcsa jogrendszere ugyanis képes egy bolhából is elefántot csinálni, gyakran milliós kártérítési perekről hallani. A Verifly kitalálói persze nem ostobák, hiszen pillanatok alatt csődbe mennének, ha „vakon” odaadnák a biztosítást bárkinek, bárhol. A cég saját alkalmazásának segítségével működtethető a biztosítás: az app az okostelefon (vagy táblagép) GPS moduljának aktív közreműködésével működik, a rizikót például a jelenlegi helyzetünk (repülési terület), és az időjárási viszontagságok (van e épp vihar, eső stb. a környéken?) alapján méri fel.

dron2

A biztosítás legfeljebb 6,8 kg-os drónra érvényes, és a kártalanítás érvényes személyi sérülések keletkezésekor, ingóságban, ingatlanban keletkezett kár esetén, de a biztosító akkor is fizet, ha esetleg valakinek a birtokára tévednénk (birtokháborítás). Azonban nem kapunk pénzt a drónban, a kiegészítőiben és az okoseszközben keletkezett károkért, tehát kár is abban reménykedni, hogy egy balul elsült röptetés során lezuhant gépmadarat majd kifizet nekünk a biztosító. Pénzt ezen túlmenően is csak akkor kap a drónpilóta, ha legális keretek közt (tehát a szabályokat betartva) röptette a drónt, és így keletkezett személyben vagy tulajdonban kár.

A biztosítást egyébként a Global Aerospace Inc. biztosító kezeli, aki kifejezetten a légügyi káreseményekre szakosodott, és már több évtizedes tapasztalatot szerzett e téren. Vajon Magyarországon mikor harapnak rá a biztosítók a drónbizniszre? A Verifly honlapja itt található. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...