Aranyos kis gép lett a Panasonic DMC-GX800 – frissítve!

Úgy „mellesleg” megjelent a Panasonic DMC-GX800 is, ami egy zsebre vágható, apró, m4/3 rendszerű fényképezőgép szelfi képességekkel. Aki imádta a japán gyártó GM sorozatát, az most kicsit szomorkodhat, ugyanis a GF9 a GM és a GF gépsorozatok ötvözése, közös utódmodellje lett (A GM sorozat nem szűnik meg, ez részemről egy félreértés volt, elnézést kérek érte!) A GX800 lelke egy 16 MP-es, aluláteresztő szűrő nélküli CMOS képérzékelő, ami valószínűleg a korábban bemutatott DMC-GX80-ban is megtalálható.

Ezt a készüléket is felszerelték a legújabb DfD AF rendszerrel, megkapta az új Venus képfeldolgozó motort, és képes a 4K felbontású mozgóképek rögzítésére is. Nem maradt ki a 4K fotó mód, az utólagos fókusz (Post Focus), de a fókuszrétegezés (Focus Stacking) sem. A 3”-os érintőképernyőt 180 fokban felfelé lehet hajtani, így a szelfizők – vagy a vlogerek – tökéletes partnerre lelnek a GX800 személyében.

Van beépített vaku, de nincs elektronikus kereső – a GX800 tehát inkább a GM1-re hasonlít, mint a GM5-re. Nincs vakusaru, és a hagyományos SD memóriakártyák helyett microSD kártyákkal bővíthetjük a készüléket. A sorozatfelvételi sebesség csúcsa 5,8 kép/mp AF-S módban, de követő fókusszal sem lassul sokat: 5 fps a maximum. Az akku teljesítménye elég csekély, ugyanis a CIPA mérései szerint csak 210 képet készíthetünk egy feltöltéssel. Van beépített WiFi, de nincs NFC modul – ki érti ezt? A DMC-GX800 szettben az összecsukható 12-32 mm F3.5-5.6 objektívvel 550 dollárba fog kerülni, amikor majd februárban a boltokba kerül.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Nátrium-tioszulfát

  Szarjon sünt a Panasonic! Ezt a gépet is a mikrofon bemenet hiányával teszik tönkre. Hiába lenne tökéletes vlogger gép, ez a célközönség nem fog szarakodni külső audio felvevővel és utómunkában összelőni a felvételeket.

  Annyira rühellem ezt, amikor egy filléres csatlakozó lespórolásával akarnak szegmentálni.

  Pont most segítek egy ismerősnek összeállítani a vlogger felszerelését. Kell neki három kamera, feltétel a szembefordítható kijelző és a mikrofon bemenet is. A videó képminőségében egyértelműen nem a mozis szintet célozná meg. A GF9 majdnem oké lenne, csak a 0,3 centbe kerülő jack csatlakozó hiánya miatt kell Nikon D5300-ban vagy Panasonic G8-ban gondolkozni. Persze ezek nagyobbak és drágábbak.

  Nice job Panasonic!

  • mlzphoto

   🙁

  • mlzphoto

   ha nem riadsz el a használttól, GH3 váz szuper erre a célra, és 100-120e között megszerezhető. esetleg G6/G7 újonnan.

   • Nátrium-tioszulfát

    Nem nekem lesz a szett, csak segítek berendezni egy otthoni vlog stúdiót, ami azért gyakran utazna is. Ketten fogják csinálni, tök amatőrök, én csak betanítom nekik a felszerelés használatát, a többi már rajtuk áll. Az biztos, hogy in-camera akarnak hangot rögzíteni, ami érthető is. Erre a célra egyszerűsíteni kell a munkafolyamatokat.

    Kipróbáltuk a Panasonic GX80-at, nagyon tetszik nekik, videó minőségben príma (nincs Log gamma, de egye fene, nekik nem is kell), jó az ergonómia, van EVF, a képstabilizátortól leesett az álluk és baromi olcsó a gép… csak éppen nincs mikrofon bemenet. A beépített meg könnyen lehet, hogy a legszörnyűbb okádék amit valaha kamerába szereltek.

    Én viszont ódivatú vagyok, még mindig az 5D Mark III a videós vázam (sajnos a Fujifilm X-T1-em elég gyenge erre és az X-T2-től sem dobtam hátast), idén talán lecserélem egy GH5-re. Múltkor volt szerencsém egy Sony A7S II-vel forgatni… borzasztó, hogy állandóan túlmelegszik, szóval jóformán csak a Panasonic marad opció. Az biztos, hogy DSLR-t nem akarok már.