Négy új objektívvel indít a Sigma

Tegnap még csak a kiszivárgott termékfotókat tudtam megmutatni, mára azonban már hivatalosan is elérhető az összes paraméter a Sigma négy új objektívjéhez, melyek név szerint a 14 mm F1.8 DG HSM, a 24-70 mm F2.8 DG OS HSM, a 135 mm F1.8 DG HSM, és a 100-400 mm F5-6.3 DG OS HSM.

Jelenleg a Sigma 14 mm F1.8 DG HSM a világ első F1.8-as ultra nagylátószögű lencserendszere. A belső élességállítású, gyűrűs ultrahangos AF motorral felszerelt optika kirajzolja a teljes Leica kisfilmes képkockát. Kilenc lamellából álló íriszét F1.8 és F16 közötti értékekre lehet állítani. Optikai felépítése igen bonyolult: 16 lencsetagot rendeztek a tervezők 11 csoportba. Ezek között különleges elemeket is találunk, így három FLD és négy SLD (alacsony és különlegesen alacsony szórású) üveglencse gondoskodik a kontrasztos, részletgazdag képről. A legkisebb tárgytáv 27 cm, a legnagyobb nagyítás 0,1-szeres. Az 1180 grammos tömeghez 95 x 126 milliméteres terjedelem társul. Beépített árnyékoló van, szűrőmenet – érthető módon – nincs. Ezt a terméket Canon EF, Nikon F és Sigma SA foglalattal lehet majd megvásárolni. Árát és boltokba kerülésének dátumát egyelőre nem tudni.

Igazi munkaeszközt bocsát rendelkezésünkre a japán gyártó a 24-70 mm F2.8 DG OS HSM személyében, ami már időjárásálló felépítést is kapott. A beépített képstabilizátorral is ellátott termék szintén a full frame szenzoros fényképezőgépekhez készült; a kilenc lamellás íriszt F2.8 és F22 közé lehet beállítani 1/3-os lépésközökkel. Összesen 14 csoportba rendezve 19 lencsetagot építettek a fémből és „termikusan stabil” kompozit anyagból kialakított tubusba. Az optikai elemek között három HLD és négy aszférikus is található, tehát a képminőséggel nem lesz bajunk. A Canon EF, Nikon F és Sigma SA bajonettekkel készülő objektív legkisebb tárgytávja 37 cm, legnagyobb nagyítása 0,21-szeres. Az AF motor itt is gyűrűs ultrahangos és az élességállítás is belsőleg zajlik (nincs méretváltozás fókuszálás közben). A 88 x 108 mm-es mérethez 82 mm-es szűrőmenet átmérő társul – az optika tömegéről, áráról és forgalmazásának kezdéséről hallgat a gyártó.

Brutális portréobjektívet kapunk végre a Sigmától: a 135 mm F1.8 DG HSM az 50 MP-nél nagyobb felbontású full frame érzékelőket is bőven kiszolgálja! Mint a fenti kettőben, úgy ebben a gyönyörűségben is nagyon gyors ultrahangos AF motor található (belső élességállítással párosítva). Érdekessége az autofókusz rendszernek, hogy érzékeli az objektív helyzetét, és a gravitáció erejének változása alapján képes a nyomatékot változtatni, ami a lencsetagok mozgatásához szükséges. A rekeszt F1.8 és F16 közötti értékekre állíthatjuk, az írisz ennél a terméknél is kilenc lamellás. Tíz csoportban 13 lencsetag végzi a dolgát, de a műszaki leírás nem ír különleges lencsetagokról. 88 cm a legkisebb tárgytáv, 0,2-szeres a legnagyobb nagyítás, 1130 gramm a tömege, 91 x 115 mm a mérete, és 82 mm a szűrőmenetének átmérője.

Viszonylag kicsi és könnyű a Sigma 100-400 mm F5-6.3 DG OS HSM telefotó zoomobjektívje: csupán 1160 grammot nyom és összehúzott állapotban csak 182 mm hosszú (86 mm az átmérője). A szűrőmenete is csupán 67 mm, így olcsón megússzuk a szűrőzését. A zoomolást végezhetjük a zoomgyűrűvel, vagy kézzel kihúzhatjuk/betolhatjuk a belső tubust. Mint a fentebbi három, úgy ez a termék is Canon EF, Nikon F és Sigma SA bajonettekkel fog forgalomba kerülni, de árat és az értékesítés kezdésének dátumát nem ismerjük. Az F5-6.3-ról induló rekeszt F22-ig lehet szűkíteni, az írisz pedig itt is kilenc lamellából áll. A 15 csoportba rendezett 21 lencsetag között négy SLD elem is megtalálható. A legkisebb tárgytáv 160 cm, a legnagyobb nagyítás 0,26-szoros. Az AF motor gyűrűs ultrahangos, az élességállítás belsőleg történik.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...