Az Adobe új algoritmusa a legbonyolultabb alakzatokat is seperc alatt kijelöli

Ki ne ismerné ezt a helyzetet: egy összetett háttér előtt álló, bozontos hajú női modellt kell kijelölnünk, hogy egy másik jelenetbe áthelyezhessük – órákkal és nyugtatókkal később sem tökéletes a szelekciónk. Mi lenne, ha például kedvenc képszerkesztő programunk – a Photoshop – automatikusan és bosszankodások nélkül lenne képes egy efféle komplex feladatra?

Pontosan jelöld körbe a két gyerkőcöt úgy, hogy közben ne kapj idegösszeomlást

Az Adobe Research épp pont egy ilyen automatizmuson dolgozik, ami egy kétrészes folyamat során, egyfajta „mély konvolúciós enkóder-dekóder hálózat” és egy „kis konvolúciós hálózat” használatával képes akár a legbonyolultabb kijelölési feladatok elvégzésére is. Az eljárás teljes egészében szoftveres módon zajlik, nincs szükség se zöld háttérre, se speciális kamerarendszerekre, se manuális kijelölési trükkökre. Az alábbi példa szerint pedig remekül működik a módszer:

Balra az eredeti kép, jobbra pedig az Adobe új algoritmusa. Középen más eljárások eredményei.

Már a színárnyalatban hasonló elő- és háttér szétválasztása rendkívül pontosan zajlik. Ehhez a magas precizitáshoz az Adobe kutatóinak 49 300 képminta alapján kellett betanítaniuk a neurális hálózatot; az 1000 képen elvégzett tesztek szerint pedig az algoritmus remekül „megtanulta” a dolgát. Egyelőre nem tudni, hogy melyik Photoshop vagy After Effects verzió fogja megkapni ezt az automatikus kijelölő eszközt, de remélhetőleg minél hamarabb beépítik majd a programozók ezt az algoritmust. A teljes szakmai leírása itt olvasható. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...