Lerántották a leplet a DJI Zenmuse X7 kameramodulról

Útnak indult a DJI legújabb kameramodulja, amit drónra lehet szerelni: Super 35-ös CMOS lapka lapul a Zenmuse X7 mélyén. Az új modul kompatibilis a gyártó Inspire 2 drónjával, de új, saját fejlesztésű objektív foglalata van. A kamera 6K felbontású CinemaDNG RAW, vagy 5.2K-s Apple ProRes felvételeket tud készíteni legfeljebb 30 kép/mp-es frekvenciával (progresszív módban), de akinek ez kevés, az egyet lefelé váltva, 3.9K-s CinemaDNG és 2.7K ProRes videókat vehet fel 59,94 kép/mp-es sebességgel.

A DJI azt állítja új kameramoduljáról, hogy 14 FÉ dinamikatartományt fed le, de pontosabb részleteket nem árult el ennek kapcsán. A DJI a fejlesztések során szorosan együttműködött a Technicolorral, hogy megalkossák a „DJI Cinema Color System” rendszert, aminek része egy új D-Log gamma görbe. Ez az új görbe állítólag nagyobb dinamikatartományt tesz lehetővé. A fejlesztések része még egy szintén új D-Gamut színtér, ami természetes színreprodukciót enged. A fejlesztők szerint az ipari szabványnak megfelelő kamerákhoz való LUT táblákat is lehet majd használni a Zenmuse X7-tel, de természetesen kapunk egy saját fejlesztésű LUT táblát is az eszközhöz.

A kamera kétféle expozíciós móddal rendelkezik: az egyik változó jelerősítést használ, míg a másik, az úgynevezett „EI” mód, mindenkor a legalacsonyabb erősítést alkalmazza (kvázi alap ISO értéken üzemel), s eközben metaadatokkal jelöli a megcélzott világosságot, hogy megmaradjon a dinamikatartomány.

Az elődmodell, a Zenmuse X5 m4/3 bajonettel volt ellátva, de a Zenmuse X7-re – amint már fentebb említettem – egy saját fejlesztésű, új foglalat került. A „DL” jelölésű bajonettnek köszönhetően nagyon rövid lett a bázistávolság (16,84 mm), így a kameramodul is a lehető legkisebb terjedelmű lett. Az új bajonett megjelenése kapcsán felmerül a kérdés, hogy akkor mit lehet majd rácsavarni? Nos, a DJI a Zenmuse X7-tel egyidőben 16, 24, 35, és egy 50 mm F2.8 objektíveket is bejelentett, melyek közül az utolsó háromnak beépített mechanikus zárrendszere is lesz.

A Zenmuse X7-tel azonban nem csak videókat, hanem állóképeket is lehet készíteni: 24 MP-es felbontásra képes a kb. APS-C méretű szenzor. Az objektívekért 1300 dollárt, a Zenmuse X7-ért pedig 2700 dollárt kell majd fizetni, ha majd novemberben a boltokba kerülnek a termékek. A teljes szett egyben is megvásárolható lesz, ekkor 4300 dollárt kell kifizetni a kasszánál.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...