A Flickr weboldalra feltöltött képek fele okostelefonnal készült

Nem csoda, hogy kompakt fényképezőgépeknek már évekkel ezelőtt befellegzett: az egyik legismertebb képmegosztó oldalon, a Flickr-en már a fényképek fele okostelefonnal, túlnyomórészt valamilyen Apple termékkel készült. Újabb mérföldkőhöz érkeztünk hát, és lassan már úgy tűnik, hogy a csúcskategóriás kompaktok is végveszélybe kerülhetnek, ha ez a trend tovább folytatódik. Egyelőre még tartják magukat a szuperzoomok, hiszen 1200+ milliméteres gyújtótávolságot – egyelőre – még nem tudnak produkálni a lapos optikával szerelt telefonok/táblagépek. Ha azonban megvan a kellő felbontás és a számítási kapacitás is „rendben van”, akkor nincs akadálya annak, hogy akár számítógépes mókolással hozzanak majd létre az alkalmazások „telefotókat”. Az elmúlt években olyan fejlesztéseknek lehettünk szemtanúi, melyek korábban elképzelhetetlen, sci-fibe illő szolgáltatásokat, funkciókat nyújtanak (gondoljunk csak például az Adobe tartalomfüggő kitöltésére).

No, de visszatérve a Flickr adataira: a fenti grafikonon láthatjuk, hogy mekkora részt hasítanak ki maguknak az okostelefonok, a tükörreflexesek, a kompaktok, és a tükör nélküli rendszerkompaktok. Érdekes, hogy a kihalás szélére került kompakt masinákkal még mindig jóval több képet készítettek, mint a MILC rendszerekkel – legalábbis a feltöltött adatmennyiség ezt mutatja. A dSLR vázak részarányán nem csodálkozom, ez bővebb magyarázatot nem is igényel, szerintem. A tavalyi szinthez képest viszont nem olyan hatalmas a telefonokkal készített képek arányának növekedése, hiszen csak 2%-kal növekedett a számuk. 2015-höz viszonyítva viszont drámai az ugrás: a 39%-os arányhoz képest már tetemes az 50%. Még érdekesebb a helyzet, ha márkákra leosztva is megnézzük a feltöltések arányát:

Amint látható, az Apple elsöprő dominanciával van jelen, míg a második Canon és a harmadik Nikon közt már csak elenyésző, 5% az eltérés. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Jack_Package

  A flickr egy szemétdomb lett ujabban, tele van spammel meg fake profilokkal…sajnàlom, szerettem, de épp most költözök 500px-re.

 • OK, az eladott, és mondjuk explored, vagy pic of the day képek között mennyi a telefonosok aránya?
  Mert nagyrészt az van, hogy csóka vesz egy telefont, felteszi a Flickr appot, és megy fel minden.

  • skinner

   Nem mintha a Flickr-en lévő képek 80%-át nem lehetne egy mobillal meglőni minőségvesztés nélkül.
   A fényképezőgép vásárlók túlnyomó része azzal foglalkozik, hogy a szar képe mennyire nem zajos iso 3200-on és mennyire éles a sarkokban, nyitva.
   A másik fele meg arra izgul, hogy a gépe milyen színeket renderel az aktuális digitális szemétre.
   A maradék meg PS mágus. Vagy inkább annak képzeli magát.