A Flickr weboldalra feltöltött képek fele okostelefonnal készült

Nem csoda, hogy kompakt fényképezőgépeknek már évekkel ezelőtt befellegzett: az egyik legismertebb képmegosztó oldalon, a Flickr-en már a fényképek fele okostelefonnal, túlnyomórészt valamilyen Apple termékkel készült. Újabb mérföldkőhöz érkeztünk hát, és lassan már úgy tűnik, hogy a csúcskategóriás kompaktok is végveszélybe kerülhetnek, ha ez a trend tovább folytatódik. Egyelőre még tartják magukat a szuperzoomok, hiszen 1200+ milliméteres gyújtótávolságot – egyelőre – még nem tudnak produkálni a lapos optikával szerelt telefonok/táblagépek. Ha azonban megvan a kellő felbontás és a számítási kapacitás is „rendben van”, akkor nincs akadálya annak, hogy akár számítógépes mókolással hozzanak majd létre az alkalmazások „telefotókat”. Az elmúlt években olyan fejlesztéseknek lehettünk szemtanúi, melyek korábban elképzelhetetlen, sci-fibe illő szolgáltatásokat, funkciókat nyújtanak (gondoljunk csak például az Adobe tartalomfüggő kitöltésére).

No, de visszatérve a Flickr adataira: a fenti grafikonon láthatjuk, hogy mekkora részt hasítanak ki maguknak az okostelefonok, a tükörreflexesek, a kompaktok, és a tükör nélküli rendszerkompaktok. Érdekes, hogy a kihalás szélére került kompakt masinákkal még mindig jóval több képet készítettek, mint a MILC rendszerekkel – legalábbis a feltöltött adatmennyiség ezt mutatja. A dSLR vázak részarányán nem csodálkozom, ez bővebb magyarázatot nem is igényel, szerintem. A tavalyi szinthez képest viszont nem olyan hatalmas a telefonokkal készített képek arányának növekedése, hiszen csak 2%-kal növekedett a számuk. 2015-höz viszonyítva viszont drámai az ugrás: a 39%-os arányhoz képest már tetemes az 50%. Még érdekesebb a helyzet, ha márkákra leosztva is megnézzük a feltöltések arányát:

Amint látható, az Apple elsöprő dominanciával van jelen, míg a második Canon és a harmadik Nikon közt már csak elenyésző, 5% az eltérés. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...