Bemutató: Gitzo Century Traveler Messenger válltáska

A Gitzo századik évfordulója alkalmából egy sor olyan extra igényes terméket mutatott be, amelyek külön kiemelik a márka exkluzivitását. Ezen termékek egyike a Century Traveler Messenger válltáska, ami a „GCB100MM” hangzatos kódot viseli. A szortimentben szerepel egy másik „futártáska” is: a Gitzo Century Compact Messenger egy mérettel kisebb, mint jelen bemutató tárgyát képző válltáska.

Az eredeti olasz bőrből és vízlepergető, erős nejlonból készült, karbonszálas elemekkel megspékelt táska klasszikus formavilágú, mellőzi a feltűnést keltő elemeket. Első, de sokadik ránézésre sem mondaná meg róla senki, hogy elsősorban fotós táskának készült. Elegáns külsejével akár az üzleti, öltönyös világban is megállja a helyét – az biztos, hogy szégyenkezni sehol sem kell majd vele tulajdonosának!

A válltáska hátoldalán egy cipzáras, nagy zseb található, ami akár egy 13”-os notebookot is elnyel. Persze, ha a mobil számítógép helyett inkább könyvet, füzetet vinnénk, az is szépen elfér ebben az elkülönített rekeszben. Az alatta látható pánt egyrészt esztétikai célokat szolgál, másrészt viszont lehetővé teszi, hogy kofferkulira fűzzük fel a táskát. Legfelül egy erős fogantyú segíti a hétköznapi cipelést, így akár buszon, metrón, villamoson (gyalog BMV) is kényelmesen és biztonságosan kézben tarthatjuk értékeinket.

A táska alján két talpat helyezett el a gyártó, ám ezek elsősorban csak látványelemek; nekem a Century Traveler Messengert még így sem lenne szívem letenni a koszba. A talpak tulajdonképpen csak arra valók, hogy merevítsék a táska alját.

Kissé elkalandoztam, így térjünk vissza még pár mondat erejéig a táska előlapjára. Fent, a fogantyú előtt egy kis zsebet találunk, aminek zárásáról két mágnes felel. Ebbe a zsebbe objektívünk védőkupakját csúsztathatjuk, ha épp fényképezni támad kedvünk, és nincs üres nadrág-/ingzsebünk.

Érdekes és egyedi megoldást találtak a mérnökök a táska fő lebenyének zárására: egy kis bőrnyelvet kell lefelé meghúzni, hogy kinyíljon a műanyag retesz.

A Gitzo Century Traveler Messenger két oldalán egy-egy zárható cipzáras rekesz szolgálja kisebb (méretű) értékeink védelmét. Ezekbe elsősorban pénztárcát, kisebb mobiltelefont, személyes iratainkat rejthetjük. Az ötletes cipzár-zárról már egy korábbi cikkemben írtam, most csak az animációt tenném közzé:

A táska teteje úgy van kialakítva, hogy a fő lebeny nyitása nélkül, gyorsan is hozzáférhessünk fényképezőgépünkhöz. Ehhez csupán egy nagy cipzárt kell széthúznunk, és máris kivehetjük az előre bekészített szettet a válltáskából.

A futártáska további érdekességeket is rejt, ahol az egyik ilyen – praktikus – részlet a „beépített állványtartó”. A táska alján található „átdugós” rendszerű rekeszhez ismét egy cipzár kinyitása után férünk hozzá. Ha kinyitottuk a fachot, nyúljunk be két oldalról, és húzzuk ki a szűkítőket.

 

Kisebb háromlábú, de igazából csak egylábú állványokat vihetünk magunkkal. Nekem csak egy 055-ös tripodom van, azt nagyon zokon vette volna a táska, ha megpróbálom belegyömöszölni, így maradtam inkább a monopodnál a bemutatás során.

A tartórekesz két végén gumis madzaggal zárhatjuk a rendszert, így nem kell attól tartani, hogy kicsúszik az állvány a helyéről.

A Gitzo Century Traveler Messenger esőkabátot is kapott, de mire ezt elővesszük és ráerőszakoljuk a táskára, addig már el is áztunk. Ráadásul ember legyen a talpán, aki használat után szépen vissza tudja csomagolni az esőköpenyt – mindenképp érdemes szárazon gyakorolni!

A Gitzo válltáskájába a gyári leírás szerint egy standard zoommal felszerelt közepes méretű dSLR (pl. Canon EOS 5D Mark IV, vagy Nikon D850), egy 70-200 mm F2.8 objektív, és némi „jóakarattal” akár egy kisebb rendszervaku is befér, de nem okoz gondot egy Sony A7/A9 váz plusz két-három optika elnyelése sem.

 

A „Flexi” elválasztókkal kedvünk szerint alakíthatjuk a táska belsejét; aki nem fényképezőgépet vinne magával, az akár egy DJI Mavic Pro drónt (plusz kiegészítőit) is eltárolhat a 13”-os notebook, és/vagy nagyméretű táblagép mellé.

 

Az elkülönített fiók nyom nélkül nyelte el a 10”-os táblagépemet – notebookunkat akár ide is elrejthetjük. A finom anyaggal bélelt fach a legérzékenyebb eszközt is anyatigrisként védi!

Elől, egy külön cipzáras rekeszben elegendő hely van pénztárcának, útlevélnek, telefonnak, íróeszköznek, memóriakártyának, mobil merevlemeznek, akkunak – és még sorolhatnám napestig. A gyártó a táska védelmének érdekében egy szövettokot is ad hozzá, így ha épp nem használjuk a Century Traveler Messengert, akkor abban tárolhatjuk. Kellemes meglepetés volt a termék kedvező ára is: bruttó 59 900,- forintért vásárolhatjuk meg a Manfrotto Magyarország partnereinél ezt a szép és igényes kialakítású, elegáns fotós táskát (ne feledjük, prémium kategóriás termékről van szó). Akár ajándéknak, akár saját használatra vennénk, a Gitzo Century Traveler Messengerrel nem nyúlunk mellé! „Kedvenc” lett belőle!

Gitzo Century Traveler Messenger

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...