Itt a JPEG XS, de nem váltja le a hagyományos JPEG fájljainkat

A héten jelentették be a fejlesztők a JPEG XS formátumot. Ugyanaz a csapat hozta létre az új video-/képformátumot, akik a „hagyományos”, mindenhol jelenlévő JPEG-et, de az újoncnak nem a nagy öreg leváltása a célja, hanem annak kiegészítése. A JPEG XS ugyanis más célokat szolgál, mint felmenője.

A Joint Photographic Experts Group (innen ered a „JPEG” rövidítés) által fejlesztett JPEG XS alacsony energiaigényű, és nem a fotók tárolására való konténer. A JPEG XS-t a vezeték nélküli kapcsolatokon (pl. WiFi, 5G) való képtovábbításhoz tervezték, ahol fontos szempont az alacsony energiafogyasztás és a késlekedés nélküli képtovábbítás. A célközönségként említhetők például az élőképet sugárzó drónok, az önjáró (önvezető) gépjárművek – mind olyan terület, ahol akár emberélet is függhet a késlekedés nélküli képtovábbítástól.

Érdekes részlet, hogy a JPEG XS tömörítése kevésbé rontja a képminőséget, ugyanis a standard JPEG 10:1 arányához képest csupán 6:1 arányban kerülnek tömörítésre a fájlok. A JPEG XS nyílt forráskódú, és kompatibilis a HDR formátumokkal is. Az új fájlformátum valószínűleg sikeres jövő elé néz, hiszen már a European Space Agency (ESA) is érdeklődik iránta. A JPEG XS ugyanis tökéletes lehet kiváló képminőségű fotók/videók sugárzására az űrszondák és a Föld között úgy, hogy közben a folyamat nem terheli fölöslegesen az eszközök áramforrásait.

A fejlesztőcsapat feje, Touradj Ebrahimi professzor szerint első lépésben a professzionális alkalmazások köreiben vetik majd be a JPEG XS-t, majd csak ezt követően kerülhet be a hétköznapokba a formátum. Amint megvan az International Organization for Standardization (ISO) végleges jóváhagyása, már indulhat is világhódító útjára a JPEG XS. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...