Három ok, hogy miért kellene jó nagyban kinyomtatnod fotóidat

A fényképezés segít megismerni világunkat, hiszen arra késztet, hogy nyitott szemmel, tudatosan járjuk a környezetet. A kompozíció aprólékos megtervezése bár kétség kívül erőfeszítéseket, önfegyelmet és összpontosítást követel, ám a folyamat ezek mellett óriási örömforrás is egyben. Elkészült fényképeinket majd számítógépünk kijelzőjén nézegetjük, esetleg feltöltjük a közösségi háló weboldalaira, majd gondosan elraktározzuk valamelyik adattárolónk egy-egy zugába. Sok-sok fantasztikus kép vész így kárba, hiszen egy klassz kompozíciónak bekeretezve, a falon lenne a helye!

Amikor 2012-ben a Nikon jóvoltából eljutottam New Yorkba, számtalan felvételt készítettem a mindig nyüzsgő városról. A fényképek közül egy pár már a notebook kijelzőjén is igen jól mutatott; ezt anno annak tudtam be, hogy a D800 (amit akkor mutattak be) 36 megapixele döbbenetesen sok részletet rögzít, így nem csoda, hogy a fotók szinte „lemásznak” a kijelzőről. Aztán teltek, múltak az évek, a „New York” könyvtáram meg csak porosodott a többi bit mellett a vinyón. Aztán egy szép napon rászántam magam, hogy kiválasszak egy pár tetszetősebb képet a halmazból, és elvigyem azokat kinyomtatni (köszönet az Artworknek a profi munkáért!). Nos, mit mondjak? Megérte! A fényképek mind felkerültek a falra, és azóta is meg-meg állok előttük, visszaidézem a „Big Apple-t”, és elcsodálkozom azon, mennyi korábban nem látott részletet fedezek fel szinte naponta.

A photofocus.com szerzője összeszedett nekünk három komoly indokot, hogy miért is érdemes kinyomtatni nagyban a kedvenc, jobban sikerült fotóinkat. Érdekes és tanulságos olvasmány, amit szeretnék megosztani veletek, íme:

1. Jobb fotóssá válsz a nyomtatás által
Amíg a nagyban nem látod a képedet, talán fel sem tűnnek az esetleges kompozíciós hibák, tökéletlenségek. A webre feltöltött méretben, képernyőn nézve akár a gyengébb képminőségű fotók is megfelelőek (nem lett tökéletesen éles stb.), a hatalmas nyomat könyörtelenül szembesít a zajjal, a színhibákkal és a többi tényezővel. Persze, vannak olyan képszerkesztési lépések is, melyek igazából akkor válnak fontossá, ha egy felvételt a nyomtatáshoz kell előkészítened. Ilyen például a megfelelő élesítés, a színprofilok használata stb.

Ha csak a számítógép képernyőjén nézed a fotót, vagy le kell méretezned a monitor méretéhez (nem csak felbontáshoz, hanem képátlóhoz is), vagy egyszerre csak egy-egy részletet tudsz szemügyre venni, de a teljes fotót sohasem (hacsak nem 8K felbontású, 120 centi képátlóval rendelkező tévén nézed).

2. Új kreatív lehetőségeket nyit meg előtted a nyomtatás
A felvételeid kinyomtatása új ötleteket ad majd, ahogyan elkezded kihasználni a szabad helyet lakásod falain. Számolnod kell az oldalarányokkal, de a különféle nyomtatási technológiákkal is (matt, fényes, szövet, műanyag stb.). Vajon hogy festene egy vízesésről készítette panoráma felvétel a dolgozószobád keskeny, de magas falfelületén? És ha egy képcsoportot helyeznél el a faladon, hogy egy különleges hatást érj el velük? Kerettel, vagy inkább keret nélkül mutatna jól az az erdélyi tájkép? Ha már a képkészítésekor is gondolsz ehhez hasonló aspektusokra, sokkal meggondoltabb, tervezettebb lesz a fotográfiád!

3. Kézzelfogható, valós emléked lesz, amit nap mint nap láthatsz és aminek szépségét másokkal is megoszthatod
A fotográfiának és a művészetnek csak és kizárólag egyetlen embert kell boldoggá tennie: téged! Azonban a fényképészet a megosztásról és az alkotásról is szól. Ha fényképeid másokban is érzéseket keltenek, akkor érted csak el igazán célodat: átadtad kreatív látásmódodat. A legnagyobb bók, dicséret, ha valaki teljesen idegen a te munkádat, művészetedet, víziódat akasztja fel otthonának falára! Saját fényképeidet nagyban látni egyfajta elégedettséggel tölt majd el: „Ezt én készítettem!”.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...