Döbbenetesen hatékony a MI éjjellátó/zajszűrő képessége!

Manapság már tényleg mindent rá akarnak húzni a Mesterséges Intelligenciára, a gép tanulásra, a neurális hálózatokra, illetve a mélytanulásra. Mivel a digitális fényképezőgépek is adatokkal dolgoznak, már csak idő kérdése volt, mikor esik neki a zajszűrésnek, az „Éjjellátási képességeknek” egy fejlesztőgárda. Chen Chen, Qifeng Chen, Jia Xu és Vladlen Koltun az Illinois Urbana-Champaign egyetem kutatói az Intel közreműködésével nekiveselkedtek a feladatnak, és kiderítették, milyen szintű javulás érhető el, ha ráeresztik a MI-t a magas ISO-val készített felvételekre, illetve hogyan lehetne alacsonyabb érzékenységi értékeket használni úgy, hogy közben rövid záridővel dolgozhasson a fotós kvázi vaksötétben.

Az eljárásuk előnye nem csak a látványos képminőség-javulás, hanem a fehéregyensúly helyreállása is, ami amúgy el szokott térni a valóstól, ha magas érzékenységet és hosszabb záridőt használunk a fényképezés során. A projekt címe „Learning to see in the dark” lett, avagy megtanítjuk a fényképezőgépet a sötétben való látásra – a teszteredmények alapján nagyon úgy tűnik, hogy igen jó irányba halad a kutatás.

Az eredeti felvétel ISO 8000-es értéken

Ugyanaz a felvétel a fényképezőgép által reprodukálva ISO 409 600-on

Az ISO 8000-es értéken készített felvétel a Mesterséges Intelligencia által előhívva

A csapat olyan képpárokat rakott össze, ahol egyszer egy rövid (gyakorlatilag fekete kép), egyszer pedig egy hosszú expozícióból álló RAW fájl volt jelen. A neurális hálózatot a képpárok alapján a kutatók megtanították arra, hogyan készítsen a rövid záridővel készült RAW fájlokból olyan fényképet, ami megfelelt egy hosszú expozíciós fotónak, azaz minden láthatóvá váljon a jelenetből. Az így előhívott fájlok sokkal kevesebb zajt és sokkal jobb színhűséget tanúsítottak. Rengeteg, a fentihez hasonló képminta található ezen a linken. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...