Hihetetlen sebességre képes az új neutronkamera zárrendszere

A másodperc trilliomod része (10 a -18-on) – ennyi idő elég ahhoz, hogy exponáljon a Columbia Engineering és az Université de Bourgogne kutatói által kifejlesztett kamera. A különleges képalkotó eszközt atomhalmazok megörökítésére használják, ahol el is kél a sebesség, ugyanis a rendkívül gyorsan mozgó atomok minden ettől „hosszabb” záridőnél bemozdulnak.

A Phys szaklap cikke szerint a kutatás segít a tudósoknak megérteni azokat az anyagokat, amelyek a legjobbak a fenntartható energetikai alkalmazásokhoz – például azok, amelyek a napfényt vagy a veszteséghőt elektromos árammá alakítják át -, mivel gyakran használják fel az atomcsoportok kollektív fluktuációit egy nagyobb szerkezeten belül (ezt nevezzük dinamikus zavarnak). Ha a szakértők jobban meg tudják érteni a dinamikus rendellenességeket, akkor olyan anyagokat találhatnak, amelyek energiahatékonyabbak lennének a termoelektromos eszközökben.

És itt jön képbe a neutronkamera, amely eltér a néhány éve bevezetett rendszertől, ami másodpercenként 70 billió képkockát tudott rögzíteni. Az újdonság úgy működik, mint egy normál fényképezőgép, csak épp olyan időskálán, ami szinte millió-milliószor gyorsabb nála: neutronszórásos pillanatfelvételek készülnek, miközben a zársebességet lassúról gyorsra változtatja a rendszer. És ez a változó zársebesség a kulcsa mindennek. Az új kamera neutronokat használ az atompozíciók mérésére körülbelül egy pikoszekundumos záridővel, ami billiószor gyorsabb, mint a hagyományos fényképezőgépek bármelyikének redőnyzára.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...