Hivatalosan is elstartolt a Pentax csúcsminőségű 50 mm-es optikája

Bár korábban már bejelentették az objektívet, csak ma vált egyértelművé, hogy mikortól és mennyiért lehet majd megvásárolni a HD Pentax-D FA * 50 mm F1.4 SDM AW lencserendszert. Korábban közöltem róla egy pletykát, amiben a legfontosabb műszaki paraméterek már szerepeltek (optikai felépítés: 15 lencsetag 9 csoportba rendezve, legkisebb fókusztáv: 40 cm, legnagyobb nagyítás: 0,18x, szűrőmenet átmérő: 72 mm, mérete: 80 x 106 mm, tömege: 910 gramm), de a hivatalos sajtóközleményből további érdekességek is kiderültek, íme:

Sajtóközlemény

HD PENTAX-D FA * 50 mm F1.4 SDM AW – Nagyteljesítményű, nagy fényerejű, fix gyújtótávolságú Star-szériájú objektív PENTAX K-bajonettű digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez

A RICOH COMPANY, LTD. és a RICOH IMAGING COMPANY, LTD. örömmel jelentjük be a HD PENTAX-D FA * 50 mm F1.4 SDM AW-t. Ez a nagyfényerejű, fix gyújtótávolságú objektív az elismert PENTAX Star (*) sorozat legújabb modellje — a K-bajonettel rendelkező digitális tükörreflexes gépekhez készült PENTAX objektívek legjobb képalkotási teljesítményével büszkélkedik.

Az új objektívhez a PENTAX felülvizsgálta a csúcsszínvonalú Star sorozatot érintő házon belüli szabványokat annak érdekében, hogy a különböző képalkotási hibákat maximálisan kompenzálja és a legjobb képminőséget biztosítsa. A PENTAX úgy tervezte meg az objektíveket, hogy minden kompatibilis fényképezőgépvázzal biztosítsa a legmagasabb képminőséget — még akkor is, ha következő generációs digitális tükörreflexes kamerákra szerelik, amelyek még a jelenlegi modelleknél is jobb képminőséget és nagyobb teljesítményt fognak nyújtani. Az új objektív az új generációs, nagy teljesítményű Star-sorozattól megkövetelt kiváló képalkotási teljesítményt nyújtja, kivételes felbontást biztosítva a kép közepétől a szélekig, még nyitott rekesznél is. A PENTAX eredeti lencsebevonat technológiájának köszönhetően — a legújabb, kivételesen alacsony tükröződésű Aero Bright Coating II bevonatot is beleértve, valamint a kiváló minőségű, becsillanástól és szellemképektől mentes extra éles, kontrasztos fényképeket eredményező HD Coating bevonatot is. A por- és időjárásálló kivitel megbízhatóvá és tartóssá teszi még a rendkívüli kültéri körülmények között történő fotózáshoz is.

Az új HD PENTAX-D FA * 50 mm F1.4 SDM AW fő tulajdonságai

1. Új generációs, nagy teljesítményű Star-sorozatú objektív, F1.4 maximális rekesznyílással

Ezt az objektívet a nagy teljesítményű Star sorozat új generációs tagjaként fejlesztették ki — úgy alakították ki, hogy rendkívül tiszta, nagy kontrasztú, még a sarkokban is éles képeket biztosítson azáltal, hogy számos képalkotási hibát a minimumra csökkent. A Star-sorozat szabványainak széles körű felülvizsgálatát követően a PENTAX úgy tervezte meg ezt az optikát, hogy nagymértékben javítsa a felbontóképességet; előre tekintetbe véve a fejlett, következő generációs kameravázak használatát is. Kivételesen jó képminőséget biztosít még tág rekesznél is, a gyönyörű bokeh hatás mellett; valamint a közeli fókusztartományok esetén is kiemelkedő képalkotás jellemzi. Az új generációs Star-sorozatú objektívek első modelljeként, ez a nagyfényerejű alapobjektív rendkívül nagy, F1.4-es maximális rekesznyílással rendelkezik, amely számos különböző fotótéma esetén jól alkalmazható, beleértve a portré fotózást a háttér látványos életlenítésével, és a kézből történő fotózást beltéri jeleneteknél.

2. A legmodernebb optikai technológia

Az objektívet a PENTAX által kifejlesztett Aero Bright Coating II* bevonattal látják el — a nanotechnológiájú lencsebevonat egy szuperalacsony fénytörésű filmbevonatot alkalmaz. Ez a fejlett lencsebevonat és a kiváló minőségű, többrétegű HD Coating** bevonat — amely a látható spektrum átlagos tükröződés-csökkentése terén a hagyományos többrétegű bevonatok 50%-os tükröződés-csökkentésénél is jobb eredményt ér el — ez az objektív hatékonyan csökkenti a becsillanásokat és szellemképek megjelenését még rossz fényviszonyok között, például ellenfényben. Három szuper-alacsony diszperziójú üvegelem és egy aszférikus elem optikába építésével hatékonyan kompenzálja a kromatikus aberrációt és a gömbtorzítást, és briliáns, nagy kontrasztú képeket hoz létre még a sarkokban is. Mivel akár egy méteres fókusztávolság esetén is minimálisra csökkenti a torzulást, éles, torzításmentes képeket hoz létre az egész fókusztartományban a minimális fókusztávolságtól a végtelenig.

* A csúcstechnológiát jelentő eredeti PENTAX lencsebevonat technológiát a nanotechnológiából fejlesztették ki. Egy egységes porózus szerkezettel rendelkező szilíciumdioxid réteget alkalmaznak a hagyományos többszörös bevonóréteg felett, hogy széles hullámhossz tartományban csökkentsék a felületi reflexiókat, és éles, kiváló minőségű képeket hozzanak létre.
** HD a High Definition (nagy felbontás) rövidítése.

3. Por- és időjárásálló konstrukció

Az AW (All Weather) modellként kifejlesztett lencse megbízható, porálló, időjárásálló szerkezet, nyolc speciális tömítéssel, amely megakadályozza a víz és a por behatolását a lencse belsejébe. Ha a PENTAX időjárásálló digitális tükörreflexes fényképezőgépével használják, tartós, megbízható digitális képalkotó rendszert alkot, amely rendkívül nagy igénybevételnek tesz eleget — még esőben vagy ködben is, vagy olyan helyeken, ahol fröccsenő víz vagy vízpermet éri.

4. Újonnan kifejlesztett gyűrűs SDM

Ez az objektív egy újonnan kifejlesztett gyűrűs SDM (Supersonic Direct-drive motor) autofókusz motorral rendelkezik, amely akár a meglévő optikákban található SDM nyomatékának akár 7,5-szeresét is elérheti. Ennek a hatalmas teljesítménynek köszönhetően az objektív biztosítja a nehéz, több elemű hátsó lencsetagok sima és nagysebességű eltolódását a fókuszálás során.

5. Egyéb tulajdonságok

  • Kilenc lemezből álló, kerek diafragma a természetes, gyönyörű bokeh hatásért az F2.8 blende beállításáig, miközben minimalizálja a pont fényforrások csíkozási hatását
  • 40 centiméteres minimális fókusztávolság a hatásos a defocus hatású képek rögzítéséhez
  • Elektromágneses diafragmavezérlő mechanizmus* a hibátlan, nagy pontosságú expozícióvezérléshez filmfelvétel közben
  • SP (Super Protect) bevonattal, hogy az frontlencsét por- és folt mentesen tartsa

* Ez a mechanizmus akkor érhető el, ha a lencse K-1 Mark II, K-1, K-3, K-3, KP, K-70, K-50, KS2 vagy K-S1 kamerarendszerre van felszerelve.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...