Panasonic DC-GX9: nagy GX80, vagy kicsi GX8 – vagy valami teljesen más?

Videofelvétel és értékelés

A kor elvárásainak megfelelve természetesen a DC-GX9-cel is lehet mozgóképeket rögzíteni. A csúcsfelbontás 3840 x 2160 pixel, azaz 4K – ezt a masina 24, 25 és 30 kép/mp-es képfrissítési frekvenciával tudja. A 4K felbontás azonban további képvágással jár, azaz például ekv. 24 mm-ből 34 mm lesz. 4K felbontásban, MP4 formátummal 100 Mbps az adatsűrűség. Ha lejjebb megyünk a képmérettel 1920 x 1080 pixelre, azaz Full HD-ra, akkor az adatsűrűség 28 Mbps lesz. Full HD-ban egyébként 25, 30, 50 és 60 kép/mp lehet a képfrissítés. A készülék legkisebb felbontása 1280 x 720, amit 25, vagy 30 kép/mp-es sebességgel vehetünk fel. Az MP4 mellett még elérhető az AVCHD formátum is, amit csak olyan esetekre ajánlok, ha valamilyen „hivatalos” DVD filmformátumot szeretnénk készíteni. Itt a Full HD képméret és az 50 kép/mp frekvencia a csúcs (28 Mbps).

A Panasonic készülékével jópofa kis rövidfilmeket is készíthetünk, amelyek minimum 2, maximum 8 mp-esek lehetnek. Effektként választhatunk áttűnéseket, mint például fehérből előbújó film, feketéből előbújó film stb.

A filmkészítés közben is használható a beépített képstabilizátor, ráadásul a szenzormozgatásos és az objektívbe épített rendszerek mellé elektronikus is bekapcsolható, aminek egyetlen hátránya, hogy némi képvágással jár.

A beépített mikrofon jelszintje -12 és +6 dB közti értékekre állítható, és a szintkijelzés megjeleníthető a képernyőn. A témába vág még még, hogy szélzajszűréssel is el lett látva a fényképezőgép, de ennek csupán két szintje van: standard és high, illetve kikapcsolva.

Pluszfunkciók videózás témakörben: amint említettem, van még lehetőségünk léptetett animációk, illetve késleltetett exponálásos (time lapse) felvételek építésére is, de ezekről már korábbi Panasonic gépeknél beszámoltam, változás nincs a GX9 esetében.

Értékelés

Aki nem szereti a dSLR vázakra hajazó fényképezőgép-dizájnt, hanem inkább a kisebb, kecsesebb távmérős gépekre bukik, annak telitalálat lesz a DC-GX9. Ha végignézünk a Panasonic GX gépsorozatán, láthatjuk, hogy a japán gyártó újdonsága abba tökéletesen beleillik. Bár a GX8-cal, azaz a GX9 elődjével a Panasonic megpróbálta átminősíteni ezt a kategóriát, szerencsére visszatértek a „kivájt mederbe”, és a GX9 újra azt a kecses, filigrán vonalvezetést követi, amiért annyira megszerettük anno ezeket a masinákat. A GX9 a városi lesifotós fényképezőgépe – ez a készülék bárhol, bármikor velünk lehet; nincs az a kabátzseb, táska, hátizsák, kesztyűtartó, ahová ne férne be egy 15 vagy 20 milliméteres palacsintával!

A képminősége remek, a dönthető kereső továbbra is nagy kedvenc, a szolgáltatások tárháza pont ideális méretű: nincs túlterhelve a készülék menüje mindenféle csillogó-villogó funkcióval, amit végül úgysem használna senki. A Panasonic DC-GX9 pont olyan, amilyennek lennie kell, és nem is akar többnek látszani. Ha több videós funkciót, tudást szeretnél, válaszd a GH sorozatot. Ha profi fotós vagy, vedd meg a G9-et. De biztosíthatlak arról, hogy a GX9-cel lesz a legtöbb örömöd, ha csak úgy, örömfotózni mész le a városba. Tőlem jár neki az „Ajánlott” biléta!

Panasonic DC-GX9

A Panasonic DC-GX9 bruttó 230 000 Ft körül vásárolható meg. A készüléket a Panasonic magyarországi képviseletétől kaptam kölcsön. A fényképezőgép műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...