A Vanguard két új belépő kategóriás háromlábbal jelentkezett

Fotózás közben gyakran lehet szükségünk egy stabil állványra, de nem minden esetben kell a legdrágább, legnagyobb háromláb – vagy egyszerűen csak fölösleges lenne kis méretű dSLR vázunk, tükör nélküli rendszerkompaktunk alá a „nagy vas”. Pont ilyen esetekre gondolva hozta ki a Vanguard az Espod CX 203AGH és Espod CX 203AP jelölésű tripodjait, melyek kis saját tömegük és könnyen kezelhető méretük mellett még a pénztárcát is kímélik. A két termék a fejegységtől eltekintve teljesen ugyanaz: az AGH utótagot viselő állvány praktikus pisztolymarkolattal lett ellátva, míg az AP hagyományos kivitelű fejjel rendelkezik.

1.jpg

Az alapot mindkét esetben az egyenként három szekcióból álló lábrész alkotja. Minden szekciót gyorszárral láttak el (az előfeszítési erő nem szabályozható), így a magasság beállítása a pillanatok műve lehet. A lábakat a középső, merőleges szárhoz képest legfeljebb kb. 40 fokban lehet kinyitni. A lábak gyárilag vaskos „gumi cipőkön” állnak, így a szerkezet elcsúszása kellően gátolva van.

4.jpg

A középső szárat egy szárnyas fejű csavarral lehet a kívánt pozícióban rögzíteni. Ha esetleg terhelés alatt meglazítanánk ezt a csavart, és a szár elindulna lefelé, nem kell pánikba esni, a sárga, puha gumiból készült gyűrű az óvatlanságunk általi becsapódás energiájának zömét elnyeli, a fényképezőgépünk nem kerül majd „sokkos” állapotba.

2.jpg3.jpg

A lábrész meglepően stabil, az elcsavaró erőknek is – a szárszekciók átmérőjéhez és az anyagvastagsághoz képest – szépen ellenáll. Ha csak a két vastagabb szekciót vesszük igénybe, akkor egy átlagos magasságú felnőtt csípőjéig ér fel a fejrész legfelső pontja, ami ülve való fotózást tesz lehetővé.

5.jpg

A Vanguard Espod CX 203AP, tehát a hagyományos, azimutális fejjel szerelt tripod forgó és billenő mozgást tesz lehetővé. A cseretalpat körbeölelő, beosztásokkal ellátott talp rész még külön is elforgatható, ha szükségünk lenne rá. A fejegység buborékos szintezővel is el lett látva, tehát könnyedén vízszintbe állítható a fényképezőgép fotózáskor.

6.jpg

A cseretalp a szabványos negyedcolos csavarral van ellátva, amit kézzel húzhatunk meg. A talpat a retesz egyszerű elforgatásával lehet kiemelni – itt egy biztosítószemölcs azért elfért volna. A fejegység pozíció-fixáló csavarjainak meghúzásával kellőképp rögzíthető a fényképezőgép állása, dőlése.

7.jpg8.jpg

A Vanguard Espod CX 203AGH – amint azt már említettem – ugyanazt a háromlábat alkalmazza, mint az AP végű jelöléssel ellátott testvérmodell, azonban itt az azimutális fej helyére egy pisztolymarkolatos gömbfej került. A zsebrevolver imitálása nagyon jól sikerült: a markolati rész és dobot utánzó helyzetrögzítő csavar után már kerestük is az elsütő billentyűt első rámarkolás során.

9.jpg

A hátsó irányzék helyére itt a buborékos szintező került, tehát ezt a fejegységet is könnyen, gyorsan vízszintbe állíthatjuk. A lenti fényképen látható, hogy a cseretalp teljesen csereszabatos az AP típusú fej inzertjével. Sajnos, a biztosító itt is elmaradt.

11.jpg10.jpg

Mint a hagyományos gömbfejeknél, úgy itt is találkozunk a gömböt befogó részen (szoknyán) ejtett bevágásokkal, melyek azt a célt szolgálják, hogy a fényképezőgépet akár 90 fokos szögben lefelé, vagy felfelé irányíthassuk. Ennek a fejnek a használata kifejezetten élvezetes volt, de a fotómasina egy adott pozícióban való pontos rögzítése két kezet igényelt.

Kinek ajánlható a két háromláb? Nos, mindkét modell 3,5 kilogrammal terhelhető, így kompaktok, cserélhető objektíves rendszerkompaktok (akár közepes, vagy nagyobb méretű objektívekkel), illetve alsó- és középkategóriás tükörreflexes fotógépek (kisebb, könnyebb lencserendszerekkel) jöhetnek szóba. Az állványszettek 1,1 és 1,2 kg-osak (203AGH), tehát nehéznek épp nem nevezhetőek. Ez a két paraméter már elég jól behatárolja a célközönséget, azaz „utazókedvű, kisebb, vagy közepes méretű/tömegű fotós cuccal rendelkező népeknek” ajánlható használatuk. Mindkét állvány felépítése megfelelő minőségű, kellően stabilak („noname” társaikkal szinte össze sem lehet hasonlítani merevségüket) – egyedül a cseretalpak biztosító nélküli kivethetőségébe tudnék belekötni. A gyártó oldalán megtalálható az Espod CX 203AP és az Espod CX 203AGH teljes adatlapja.

A Vanguard Espod CX 203AP bruttó 17 900 forintért, a Vanguard Espod CX 203AGH pedig 20 900 forintért vásárolható meg a bluechip.hu webáruházban. Mindkét modellre a forgalmazó 2 év garanciát vállal.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...