Loupedeck+ – még hogy a képszerkesztés nem lehet egyszerű és gyors!

Gyakran kell fényképeket, videókat szerkesztened? Unod, hogy minden egyes fényképhez, mozgóképhez tucatnyi billentyűkombinációt kell bemagolnod, begyakorolnod, ha nem akarsz megőszülni, mire végzel egy-egy retusfeladattal? Már kipróbáltál és túl vagy tucatnyi mókolt MIDI-vezérlőn és speciális billentyűzeten, de még mindig nem tudsz gyorsan, hatékonyan és kényelmesen dolgozni? Akkor most lehet, hogy végre megtaláltad azt a szerszámot, amire mindig is vágytál!

A Loupedeck egy finn gyártó, azaz jobban mondva egy kis manufaktúra, ahol anno kitalálták és megrajzolták az első olyan eszközt, amivel retusőrök, képszerkesztők végre villámgyorsan és rendkívül precízen végezhetik munkájukat. Az eredeti Loupedeck konzolt még egy közösségi finanszírozó oldalon hirdették meg a fejlesztők, ahol a termék ötlete elsöprő sikert aratott (a sorozatgyártás beindításához szükséges összeg 488%-át érték el). A sima Loupedeck még csak a fotósok igényeihez igazodott, de az évek során felmerült új ötletek és igények eredményeként megszületett végül a Loupedeck+, ami már a filmkészítők, film retusőrök munkáját is segíti.

De mi is ez a Loupedeck+? Egy speciális billentyűzet? Egy újabb átalakított MIDI-vezérlő? Nos, egyik sem! A Loupedeck+ egy speciálisan kialakított vezérlő, ahol dedikált nyomógombokon és potmétereken keresztül érhetjük el kép- és videoszerkesztő szoftvereink funkcióit. Bár kialakítását látva elsőre azt gondolnánk, hogy a Loupedeck+ kifejezetten az Adobe Lightroom képhívó szoftverre lett optimalizálva – ezzel az elgondolással egyébként nem is lőttünk annyira mellé, mert első körben tényleg a képszerkesztésre van kihegyezve a konzol -, a menüben lehetőségünk van többféle célszoftver kiválasztására: az After Effects, az Audition, az Aurora HDR, a Capture One, a Lightroom, a Photoshop és a Premiere Pro közül választhatunk.

És ha már szóba került a szoftver, álljon itt róla pár mondat, mielőtt végignéznénk a hardvert! Ha már kicsomagoltuk friss szerzeményünket, egyelőre ne csatlakoztassuk azt a számítógépünkhöz, hanem töltsük le a loupedeck.com weboldalról a rendszerünknek megfelelő szoftvert (Mac OS, Windows közül választhatunk). Ez a programcsomag (Mac OS: 98 MB, Windows 57 MB) tartalmazza a megfelelő meghajtókat és magát a vezérlőszoftvert, amely telepítés után az operációs rendszerrel együtt indul.

A szoftver kezelőfelülete igen egyértelmű, hiszen egy az egyben a Loupedeck+ konzolt látjuk rajta. Ha rákattintunk az egyes potméterekre, nyomógombokra, akkor feljön egy ablak, ahol az adott vezérlő funkcióját választhatjuk ki (természetesen azután, miután már megadtuk a fő szoftvert, amellyel a konzolt használni fogjuk). Már alaphelyzetben, különösebb konfigurálás nélkül is bevethető a Loupedeck+, hiszen a kezelőfelülete a népszerű képszerkesztő, képhívó szoftverekre lett optimalizálva (Lightroom, Photoshop). Ha az egérkurzort a gombok fölé mozgatjuk, felvillannak az adott gomb csoportjának többi tagjai is, így azonnal, egy pillantásra megtudhatjuk, mi minden tartozik egymáshoz.

A szoftver beállítása nem nagy ördöngösség, bár a felülettel még csak ismerkedők számára komplexnek tűnik. Némi odafigyeléssel viszont percek alatt megejthetjük a beállításokat, amiket exportálhatunk is (ezeket később importálni is lehet, természetesen). Ha nagyon összekuszáltuk volna a rendszert, a paramétereket, a gombok, potméterek kiosztását gyári értékekre is visszaállíthatjuk egy kattintással. A gyártó weboldalán többféle kép- és videoszerkesztő szoftverhez tölthetünk le útmutatókat, ezek egyszerű, közérthető nyelven vannak megfogalmazva és mindenképp érdemes átlapozni őket.

A termék fejlesztői persze a kezelőfelület kialakítása során elsősorban azokra a türelmetlen felhasználókra gondoltak, akik nem szeretnének útmutatókat olvasgatni, lépéseket memorizálni, hanem azonnal belelendülnének a munkába. A Loupedeck+ felülete ezért pontosan azokat a színeket, elnevezéseket hordja, amikkel például a Photoshop, vagy a Lightroom használata során már találkozhattunk, így evidens, hogy az adott feliratú gombbal ugyanazt a funkciót lehet vezérelni a képszerkesztő szoftverben.

Minden egyes tárcsa, potméter nem csak forgatható, hanem le is nyomható: a forgatással a paramétereket igényeink szerint elmozgathatjuk +/- irányba, a vezérlő lenyomásával pedig visszahozhatjuk a nullás állásba. Amint már említettem, a funkciógombokat ízlés és igény szerint rendelhetjük funkciókhoz, de alaphelyzetben például a Shift, Ctrl stb. gombokkal az épp kiválasztott fényképet értékelhetjük 1-5 csillaggal (a Shift 1 csillagot ad, míg a Tab 5-öt). A Before/After gombokkal a megmunkált felvétel szerkesztés előtti/utáni változatát hasonlíthatjuk össze, míg a Screen Mode lenyomására teljes képernyős módba, illetve onnan vissza vált a rendszer. Érdekesség: teljes képernyős módban is használható az összes gomb, tárcsa és poti!

Roppant praktikus a dedikált Undo/Redo gombkombináció is, hiszen ezekkel megspórolhatjuk a nem épp „ujjra álló” billentyűkombinációk használatát. Mindenképp érdemes kiemelni, hogy a potméterekkel a legfinomabb paraméterezés is gyerekjáték, nem kell a már esetlegesen elkoszolódott egér/egérpad miatt bosszankodni, mert nagyobbat ugrik a paraméter csúszkája, mint szerettük volna. Ráadásul a potik forgatásával egyszerre akár több paramétert is állítgathatunk. Az egy-egy adott fényképen elvégzett beállításokat a Copy/Paste gombokkal egy, vagy akár több másik fotóra is átmásolhatjuk!

A Loupedeck+ hátoldalán nem csak a sarkokban, hanem a termék közepén is több, tapadós gumiból kialakított talpacska található. Ezek előnye, hogy munka közben az eszköz nem csúszkál össze-vissza az asztalon, és a gombok nyomogatásakor sem hajlik be a kezelőfelület. A Loupedeck+ minősége egyébként nagyon jó, gyakorlatilag a kidolgozottsága megegyezik egy márkás, felsőbb kategóriás mechanikus billentyűzetével. Talán a kissé vékony USB vezetéket lehetne kifogásolni, de valószínűleg ez sem fog megtörni, kiszakadni a helyéről, ha rendeltetésszerűen használjuk a konzolt.

Értékelés

Aki nap mint nap képek tucatjaival, százaival dolgozik, vagy esetleg videókat szerkeszt, az mindenképp próbálja ki személyesen is a Loupedeck+ vezérlőt, mert tényleg villámgyorsan lehet vele dolgozni, így rengeteg időt spórolhatunk meg vele! Persze, a hobbifotós se kerülje, mert a képszerkesztés, a RAW fájlok hívása így még nagyobb élményt nyújthat majd, és hát az egész fotózás erről szól, a kellemes élményekről, az élvezetes munkafolyamatról! Mint minden minőségi kiegészítő, így a Loupedeck+ sem mondható olcsónak, de tekintsük egyfajta befektetésnek, vagy kényelmi eszköznek, amit csak egyszer kell megvásárolni és évekig, több számítógép-generációt kiszolgálva dolgozhat a kezünk alá. Szerintem alaptartozéka minden fotós „háztartásnak”! Jár neki a „Kedvenc” biléta! A Loupedeck+ bruttó 74 900 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. webshopjában, szaküzletében.

Loupedeck+

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...