Az Adobe és az UC Berkeley MI-ja megtalálja a hamis képrészeket

Az Adobe Research és az UC Berkeley kutatói olyan algoritmust alkottak, amely képes felismerni a képen végrehajtott manipulációkat, sőt, vissza is tudja alakítani (szinte) eredeti állapotúra a mókolt fotókat! A DARPA MediFor program által fizetett kutatás célja, hogy felismerhetők legyenek a digitálisan manipulált felvételek. Az Adobe Photoshop Face Aware Liquify Tool (arcfüggő cseppfolyósító eszköz) egy olyan szoftver, amivel akár valósághű módosításokat is végre lehet hajtani egy-egy arcon, azonban az efféle elváltoztatások néha etikai kérdéseket is felvetnek.

Kép forrása: Adobe

Egyre fontosabb, hogy bízhassunk abban, annak valóságosságában, amit látunk. Ez egyre fontosabb egy olyan világban, ahol a képszerkesztés a mindennapok részévé vált. A hamis tartalmak komoly és sürgető veszélyt jelentenek; az Adobe szakemberei éppen ezért elkötelezettek aziránt, hogy felkutassák és alkalmazzák azokat az új technológiákat – mint amilyen például a mesterséges intelligencia -, amelyekkel növelhető a bizalom és a jogszerűség a digitális médiában.

Az Adobe Research és az UC Berkeley szakemberei kiadtak egy új tanulmányt, amiben azt részletezik, hogyan lehet felismerni az emberi arcokon végrehajtott módosításokat. Az új technológia olyan konvolúciós (mesterséges) neurális hálózat bevonásával működik, amit korábban a Photoshop és az arcfüggő cseppfolyósító eszköz által manipulált képeken tanítottak be.

Hogy biztosak lehessünk abban, hogy az eljárás képes az emberek által végrehajtott módosítások felismerésére is, a mesterséges intelligencia betanításához használt képhalmaz olyan felvételeket is tartalmazott, amit élő, „hús-vér” művész manipulált. Ezek az emberi beavatkozások kiszélesítették a módosítások palettáját, ami amúgy csak a szintetikus, gépek által létrehozott képekből állt volna. Ennek hatására pedig hatékonyabb lett az algoritmus.

A MI tanulási metodikájának hatékonyságát a kutatók képpárokon tesztelték: az egyik felvétel az eredeti, manipulálatlan volt, míg a másik a módosított. Míg az algoritmus az esetek 99%-ban helyesen ismerte fel a mókolt képeket, az emberek csupán 53%-os eredményt produkáltak. Ráadásul a neurális hálózat arra is képes, hogy pontosan meghatározza az arcokon végrehajtott módosításokat, így olyan útmutatót is kaphatunk tőle, aminek követésével akár teljesen visszanyerhetjük az eredeti állapotot! Richard Zhang, az Adobe egyik fejlesztője szerint azért még messze vagyunk a mágikus „csináld vissza” nyomógombtól, de olyan világban élünk, ahol egyre nehezebb a digitális információk hitelességében bízni.

Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, azért már így is látni, hogy hihetetlen dolgokra képes egy megfelelően felprogramozott és betanított neurális hálózat. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...