Na, ezért (sem) jó az előfizetéses szoftver, vagy a felhőszolgáltatás!

Az köztudott, hogy az USA és Venezuela egy ideje már nem a legjobb barátok; s hogy az Adobe is megfeleljen egy korábbi, még augusztus elején meghozott elnöki rendeletnek (US Executive Order 13885), a döntéshozók úgy határoztak, hogy egyszerűen deaktiválják a venezuelai előfizetők fiókjait. Az Adobe döntésének hatására tehát a venezuelai felhasználók többé már nem használhatnak semmiféle Adobe terméket (pl. Photoshop, Illustrator, Lightroom stb.), de a felhőben tárolt fájljaikhoz sem férnek majd hozzá. A szoftvergyártó ráadásul a rendeletre hivatkozva pénzt sem fizet vissza az érintetteknek. „Szerencsére” a zárlat csak október 28-tól lép érvénybe, így a felhasználók legalább lementhetik a felhőben tárolt anyagaikat.

Egyébként az Adobe döntése kérdéseket vet fel, hiszen az elnöki rendelet elsősorban a venezuelai kormányra vonatkozik („Blocking Property of the Government of Venezuela”, avagy a venezuelai kormány tulajdonának, vagyonának zárolása, korlátozása), nem pedig a lakosságra. Szerintem legalábbis a rendelet 6. szekciójának (d) pontja elég egyértelműen fogalmaz, ahol fel van sorolva, hogy kiket érint a korlátozás: a „Venezuelai Kormány” fogalma alatt értendő a venezuelai állam, annak kormánya, illetve minden politikai szervezete, ügynöksége, vagy végrehajtó, segédkező hivatala, a Venezuelai Központi Bank (Central Bank of Venezuela), a Petroleos de Venezuela, S.A.(PdVSA), bárki, aki a felsoroltak alkalmazottja, vagy általuk közvetve, vagy közvetlenül felügyelt, és bármely olyan személy, aki a Maduro rezsimért közvetlenül vagy közvetve, vagy közvetlenül a nevében eljár, vagy bizonyítottan eljárt. Bár nem vagyok jogász, és az angol nyelvtudásom sem a legjobb, szerintem a venezuelai lakosság nem tartozik a felsoroltak közé.

Legyinthetnénk, hiszen Venezuela elég messze van tőlünk, de minden függés veszélyekkel jár, mert nem tudhatjuk, hogy holnap ki lesz a következő, akit ilyen, vagy olyan (akár mondvacsinált) okokra hivatkozva kizárnak egy adott rendszerből. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...