Ezért nem fog full frame szenzoros gépeket építeni az Olympus – és igaza van!

Hihetetlenül kiélezett harc zajlik a fényképezőgépek piacán. Gyakorlatilag az összes gyártó a túlélésért küzd, mióta az okostelefonok kinyírták a cégek fejősteheneit, a kompaktokat. Bármennyire is hihetetlen, a vállalatokat nem a csúcskategóriás gépek tartják, tartották el, hanem az óriási mennyiségben gyártható, olcsó „szappantartók”, szóval, mióta ezek eltűntek a kínálatból, a gyártók pénze is elapadt. Okosan tervezett rétegtermékekkel bár el lehet evickélni (lásd például a FujiFilm középformátumát, amivel szinte egyetlen egy éjszaka alatt letarolta ezt a szegmenset), de a korábbi „csillagászati” bevételeket már nem lehet megvalósítani. A mérnökök úgy gondolták, hogy előre kell menekülni, és minden kategóriában full frame, azaz 36 x 24 mm-es lapkával szerelt gépeket kell gyártani, hiszen a vásárlóközönség fejében még mindig az a mítosz él, hogy a nagyobb a jobb. Jelenleg tehát a full frame szenzoros masinák piacán hatalmas, „vérre menő” harc zajlik. A résztvevőknek már több éves tapasztalatuk van, így ebbe a zónába (egyedül) beleugrani egyenlő lenne az öngyilkossággal. De ez csak egy ok a négy közül, amit Robin Wong nagyszerűen összeszedett videójában. Lássuk, mi szól még a full frame-re váltás ellen!

A fényképezőgép nem csupán egy képérzékelőből áll, hanem egy komplex rendszer, aminek csupán egyetlen egy része a lapka. A képalkotás egy folyamat, amiben részt vesz egy váz (ergonómia), egy objektív (rajz, leképezés), egy szenzor (az objektív által vetített kép digitális jelekké való alakítása), egy képalkotó motor (ez csinál a számítógép által értelmezhető adathalmazt a nyers, digitális jelekből), és végül, de nem utolsó sorban maga a fény. Ha a fényképezőgép váz kezelhetetlen, ha az objektív rajza rossz, ha a képalkotó motor nem képes kihozni a maximumot a rendszerből, s ha nincs elég fény, akkor nem tudunk jó képeket sem készíteni (ha egyáltalán).

A kisebb méretű érzékelő köré kisebb, kiegyensúlyozottabb rendszer építhető. Kisebbek lehetnek a vázak, kisebbek lehetnek a minőségi, fényerős objektívek is (és mondjon bárki is bármit, az Olympus objektívjei piacvezető képminőséget kínálnak). „De, László, ott van például a Sony A7, vagy akár az A9 gépsorozata, amik full frame szenzorosak és mégis kicsik. Akkor most mi van?” – köszönöm a kérdést, nos, a válasz már fentebb is szerepelt: a kis váz nem egyenlő kis rendszerrel! Ha sikerül is összepasszírozni egy 36 x 24 mm-es lapkával szerelt gépet egy m4/3-os váz méretére, attól még az objektívek nagyok maradnak, különben nem rajzolják ki a lapkát, és/vagy nem lesznek fényerősek. Rendszerszinten kell gondolkozni!

A képérzékelő mérete nem minden! Manapság már a 4/3 méretű szenzorok zajszintje is kellően alacsony, a dinamikája elég tág ahhoz, hogy megfelelő megvilágítás mellett akár ISO 3200-on is szép fotókat készíthessünk. Aki azonban folyamatosan alagutakban, vagy barlangokban kíván fényképezni, akinek kell a milliméter vékonyságú mélységélesség, annak valóban jobb választás lehet a nagyobb szenzor (feltételezve azt, persze, hogy ugyanolyan technológiával gyártott lapkákról van szó, mert egy modern 4/3-os érzékelő kenterbe veri bármelyik 6+ éves full frame gépet).

És végül: a kisebb méret lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy kijjebb tolják a különféle technológiai határokat. Gondoljunk csak az Olympus 5-tengelyes képstabilizációjára, ami piacvezető teljesítményre képes. Egyik full frame méretű lapkával sem lehet elérni ugyanazt a stabilizációs szintet, mint amire a m4/3 rendszer képes – a fizikát nem lehet becsapni: a m4/3-os fotógépekben több helye, nagyobb mozgástere van a szenzoroknak. Ha ugyanazt a szintet szeretnénk elérni egy FF vázzal, akkor sokkal nagyobb gépeket kellene tervezni. De ezen túlmenően, az Olympus egyre több funkciót tömörít a csúcskategóriás gépeibe. Ilyen például a mesterséges intelligenciára támaszkodó témafelismerés is, vagy a 3D témakövetés stb. Sokkal jobb, ha a mérnökök ezekre a dolgokra koncentrálnak, mint egy nagyobb lapka fejlesztésére.

Robin videóját ide kattintva tekintheted meg!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...