A Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD (Sony E) bemutatója

Dörzsölheti a tenyerét a Sony, hiszen egyre csak bővül azon objektívek szortimentje, amiket natívan fel lehet csavarni a full frame szenzoros (és persze APS-C lapkás) tükörnélküli fényképezőgépeire. Pár évvel ezelőtt még nem mertem volna ajánlani a Sony gépeit, hiszen alig-alig akadtak a fotómasináira tervezett lencserendszerek. Manapság viszont már szép számmal akadnak jobbnál jobb – igaz nem a Sony által gyártott – optikák, amiket kifejezetten ehhez a rendszerhez terveztek, így nincs szükség átalakítókra. Ez azért is jó, mert kisebb lesz a szett mérete, és (túlnyomórészt) hibátlanul működik az összes funkció, mint például az AF, a képstabilizátor, vagy a különféle, vázon belüli képjavító profilok.

Ennek a hatalmas halmaznak az egyik legújabb tagja a Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD, ami egy (viszonylag) apró méretű, autofókuszmotorral is ellátott, fix gyújtótávolságú objektív. A fém bajonettre egy jó minőségű, műanyagból álló tubust épített a gyártó; az elektronikus fókuszgyűrű csillapított, kellően széles, és gumibevonatának köszönhetően nedves kézben sem csúszik meg. Az objektív a lehető legegyszerűbb felépítésű, ami nem csak külsején (még AF/MF váltó sincs rajta), hanem optikai formuláján is meglátszik: összesen kilenc lencsetagot találunk a tubusban, amit a mérnökök nyolc csoportba rendeztek. Az F053 kódjelű objektív egyszerűsége azonban ne tévesszen meg senkit, a gyártó nem spórolta ki a kiváló képminőséghez elengedhetetlen elemeket! Megtalálható benne LD (alacsony szórású), valamint GM („Glass Moulded Aspherical”, avagy üvegből kialakított aszférikus) lencsetag is, ráadásul a Tamron híres BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) tükröződésgátló lencsebevonatát sem felejtették ki a formulából.

A Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD 1:2 arányú nagyításra is képes, azaz a legkisebb tárgytávja csupán 15 cm, ami segít abban, hogy igazán közel kerülhessünk a témához, ha az épp megkívánja. Az F2.8-ról induló, 7 db lamellából álló íriszt egészen F22-ig lehet szűkíteni. A 67 mm-es szűrőmenet átmérőhöz 210 grammos tömeg, és 73 x 64 mm-es terjedelem társul. A kizárólag Sony E bajonettel készülő lencserendszer csupán az egyike annak a három újdonságnak, amivel a Tamron egy könnyen szállítható, utazásra tervezett rendszert kínál a Sony gépeihez: rajta kívül érkezik majd tesztre a 20 mm F2.8 Di III OSD M1:2 (F050), valamint a 24 mm F2.8 Di III OSD M1:2 (F051) is!

Érdekessége ennek a kis üvegnek, hogy a frontlencse mélyen süllyesztve lett elhelyezve a tubusban, így az viszonylag védett a külső behatások ellen (például nem fogunk rá zsíros kézzel, vagy ha eldől a gép állványostul, akkor nem törik be a lencse stb.).

A hátsó lencsetag fix elrendezésű, az nem végez tengelyirányú mozgást. Egyébként élességállítás során a frontlencse be-ki mozog, de még a legkisebb tárgytávnál is kellően védett marad. Ha a fényképezőgépet kikapcsoljuk, a frontlencse automatikusan visszahúzódik a legbelső pozíciójába.

A teszteléshez használt Sony A7 III vázhoz nagyon jól illik a Tamron kis 35-öse: gyakorlatilag kabátzsebben elfér a szett. Mivel a termék külsejéről nem nagyon tudok többet írni, nézzük meg, hogyan teljesít működés közben! De még mielőtt kielemezném a képminőségét, muszáj elmondanom, hogy az élességállítás viszonylag lassú és zajos, ami az egyszerű fókuszmotornak tudható be. No, de lássuk a képét:

A Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD gyakorlatilag torzításmentes (a váz menüjében kikapcsoltam az összes képjavító funkciót, így a torzítás korrekcióját is), ami a nyersfájlba integrált profilnak köszönhető. A beégetett képjavítás nélküli kép viszont meglepő:

Az objektív jellegéből kiindulva hordótorzításra számítottam, ám ennek pont az ellenkezőjét, azaz enyhe párnatorzítást láttam. A beégetett profilt egyébként a RawTherapee legfrissebb, 5.7-es verziójával kerültem meg.

Kattints!

Teljesen nyitott rekesz mellett is csupán minimális, avagy elhanyagolható mértékű a színezés, ami a fenti képen jól látható.

A viszonylag lassú autofókusza, és az elektronikus fókuszgyűrűje eleve nem a filmeseket célozza meg, ráadásul a fókuszlégzés jelentős mértéke is alátámasztja, hogy inkább a fotósok kedvence lehet ez a csöppség.

A vignettálás is jól látható, ami nekem kifejezetten tetszett az eleve szürke, mogorva téli táj fotózásakor. Körülbelül F8-ra rekeszelve tűnik el a peremsötétedés oroszlánrésze.

Kattints!

A Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD nagyon jól teljesített a képélesség vizsgálata során, hiszen már F2.8-on is olyat karcolt, hogy a jóval magasabb kategóriába tartozó üvegek is elzöldültek az irigységtől! Sőt, nem csak éles, hanem kellően kontrasztos is a kép, még a képsarkok is szinte makulátlanok. F4.5-F5.6 között pedig a legextrémebb szélek is tökéletesek lesznek, a legfinomabb részletek is hibátlanul jelennek meg. A képmintákat ide kattintva nézheted meg.

Értékelés

A Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD végre nem csak jó képminőséggel, hanem kellően kis mérettel is hozzájárul a „MILC-élményhez”, azaz egy full frame lapkás tükörnélküli szettet is hordhatunk végre kabátzsebünkben! Egyszerű, de nagyszerű felépítés, borotvaéles, színhibáktól mentes kép, minimális torzítás, és remek ár: a 35-ös Tamronért csupán 149 900,- forintot kér a márka hazai forgalmazója, a Tripont Foto Video Kft. Ha még lehetne valahogy javítani egy kicsit az élességállítás teljesítményén (akár firmware frissítéssel), akkor ajánlott is lehetne, így viszont „Jóféle” besorolást tudok adni a kis optikának.

Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD (F053)

A Tamron 35 mm F2.8 Di III OSD objektívet a Tripont Foto Video Kft-től kaptam bemutatóra. A lencserendszer műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...