Az Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO tesztje

Az Olympus gőzerővel fejleszti és bővíti professzionális objektívcsaládját, és a három új, F1.2-es csodából most épp a harmadik, a 17 milliméteres járt nálam. Az M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO jelent meg legutóbb a másik két F1.2-es üveg után: a sorban az M.Zuiko Digital ED 25 mm F1.2 PRO volt az első, amit aztán az M.Zuiko ED 45 mm F1.2 PRO portréobjektív követett. A 17-es csak tavaly év vége felé került a boltokba, pedig már nagyon sokan várták – köztük én is.

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO igen összetett lencserendszer: 11 csoportban összesen 15 lencsetagot találunk, amelyek között 1 db Super ED (szuper különlegesen-alacsony szórású), 3 db ED (különlegesen-alacsony szórású), 1 db ED-DSA (különlegesen-alacsony szórású dupla szuper-aszférikus), 1 db EDA (különlegesen-alacsony szórású aszférikus), 1 db SHR (szuper-nagy törésmutatójú) és 1 db aszférikus elem is található. A m4/3-os bajonettel ellátott objektív írisze 9 db lekerekített lamellából áll, ami a gyártó „Feathered Bokeh” technológiájával karöltve különleges háttérelmosást eredményez. A blendét egyébként F1.2 és F16 közti értékekre lehet beállítani.

A legkisebb tárgytávolság 20 cm (a szenzorsíktól számítva), a legnagyobb nagyítás pedig 0,15-szörös. Az élességállítás léptetőmotorral történik belsőleg, így az objektív hossza állandó. A termék teljesen zárt felépítésű, azaz a PRO sorozatnak megfelelően időjárásálló.

A bajonettet egyébként egy keskeny gumigyűrű veszi körbe, ami a nedvesség bejutását akadályozza meg. Ezt a gumigyűrűt érdemes állandóan tisztán tartani, és időnként némi szilikonzsírral leheletfinoman átkenni.

A tubuson a kategóriától megszokott L-Fn gomb is megtalálható, amihez a fényképezőgép menüjében rendelhetünk funkciót.

Csakúgy, mint az Olympus számos más objektívjénél, úgy az M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO-nál is hátra húzható a fókuszgyűrű, így az AF/MF közti átváltás egy mozdulat műve. A kézi élességállítás ellenére ez az optika is elektromechanikus módon mozgatja a lencséket, így közvetlen összeköttetés nincs a fókuszgyűrű és az optikai rész között (vázról levéve nem lehet elállítani a lencsetagokat a gyűrű forgatásával).

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO gyakorlatilag ugyanakkora, mint a 25 mm-es és a 45 mm-es társa, azaz 68 x 87 mm-es, tömege 390 gramm, szűrőmenetének átmérője 62 mm. A tubus strapabíró magnéziumötvözetből készült.

Méretét tekintve elsősorban a nagyobb m4/3-os vázaknak áll jól; a teszthez kapott PEN F-fel már kissé orrnehéznek hatott. Az OM-D gépcsalád két nagyobbik tagjával azonban remek összhang alakult ki:

 

A fent említett különleges lencsetagok egyrészt a színhibák kiküszöbölésében játszanak fontos szerepet, másrészt eliminálják a nemkívánatos torzításokat, a belső tükröződéseket. Első körben a becsillanásra való hajlamot vettem szemügyre, igen brutális, valószerűtlen módon:

F1.2, F8 és F16 rekeszértékek mellett fotóztam le a fényképezőgéppel szemben elhelyezett, több LED-et tartalmazó zseblámpát, aminek a fenti animáció lett az eredménye. Valós használat során efféle becsillanásokkal soha nem fogunk találkozni, az optika egyébként jól védett ezek ellen. Második körben a geometriai torzítások mértékére voltam kíváncsi:

Az Adobe Camera RAW beépülő modul észleli a RAW fájlokba égetett profilt, és annak megfelelően olyan képet tár elénk, amiben gyakorlatilag zéró a torzítások mértéke. Ha azonban a profilokat figyelmen kívül hagyó RawTherapee programmal nézzük a képet, akkor már láthatóvá válik a nem túl erős hordótorzítás. Mivel nagylátószögű optikáról van szó, arra is kíváncsi voltam, milyen a lencserendszer kómára való hajlama:

F1.2 és F4 rekeszértékeken vettem nagyító alá a pontszerű fények csóvásodását a kép sarkában. Bár minimális mértékű a kóma, mégis látható teljesen nyitott blende mellett. F4-es értéken már minimális a hatás. Következőként a fókuszlégzést próbáltam szemléltetni:

Szerencsére a fókuszlégzés mértéke minimális, így filmkészítők is bátran használhatják az M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO-t (nem változik fókuszhúzáskor a látószög). És milyen a peremsötétedés? Mutatom:

A hangulatos peremsötétedés jelen van, de F2.5-nél szűkebb rekeszeknél már nem észlelhető. Egyébként ezt a jelenséget RAW híváskor egy csúszka elmozdításával pillanatok alatt el lehet tüntetni. És ha már ennyi különleges lencsetagot építettek a mérnökök az M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO-ba, akkor vajon látni-e színhibát?

A laborban ugyan elő lehet idézni a színes él-elszíneződéseket, de még radikális körülmények közepette is igen keskeny sávban jelennek meg az élek. F3.5-re rekeszelve a blendét már itt sem látszik a jelenség, de a valóvilágban teljesen nyitott blendével is nyugodtan lehet fényképezni az erősen kontrasztos témákat. És milyen a képélesség/kontraszt? Íme:

Kattints!

A kép közepe F1.2-n még picit lágy, és a kontraszt sem beton kemény, de már F1.6-ra rekeszelve tökéletes képet kapunk – mind az élesség, mind a kontraszt eléri csúcsértékét.

Kattints!

Érdekes, hogy az Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO a teljes képterületen azonos minőséget nyújt, így a fentebb leírtakat gyakorlatilag a képsarkokra vonatkoztatva is meg tudnám ismételni. Talán egy harmad FÉ értékkel szűkebbre kellene venni a rekeszt a valóban tökéletes képminőség eléréséhez, de ember legyen a talpán, aki ezt megmondja a képminták alapján.

Értékelés

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO egy kimagaslóan jó minőségű objektív. Nem csak a termék felépítésétől, kivitelezésének minőségétől lábad könnybe a technokrata szeme, hanem képének minőségétől egyaránt. Bár nekem személy szerint a sorból 45 mm F1.2 a kedvencem, a 17 milliméteresbe sem lehet nagyon belekötni. Egyedül az ára lehetne valamivel kedvezőbb: bár jár hozzá a 3 éves garancia az Olympus Mintaboltban, a 449 990,- forintos árcédula azért mellbevágó. Kedves gesztus lenne, ha az M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO-t is ugyanannyiért lehetne megvásárolni, mint másik két F1.2-es társát, amelyek 399 990,- forintért vihetők. Mindenképp jár neki az „Ajánlott” érdemjegy!

Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO

Az Olympus PEN-F fényképezőgépet és az Olympus M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO objektívet az Olympus hazai képviseletétől kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...