Panasonic S5IIx – all in!

Bevezető, külsőségek

A Panasonic idén január elején mutatta be két legújabb, immár fázisérzékelő autofókusszal felszerelt hibrid fényképezőgépét, az S5II-t és az S5IIx-et. Most végre én is vendégül láthatom a lopakodó külsejű „X” utótagos verziót, ami még többet nyújt filmkészítőknek, mint a „sima” S5II. A cikk címe már utal rá: az „all in” itt egyszerre több jelentéssel bír, hiszen a japán gyártó egyrészt szívét-lelkét (és tudását) is beleintegrálta ebbe a vázba (azaz vázpárosba), másrészt az X-es masina többek között az ALL-I(ntra) képkocka-tömörítési módokat is felkínálja. Pár napja van nálam a masina, így ez a cikk csupán egy ízelítő abból, amire valójában képes. Teljes tárházának meg- és főleg kiismerésére több hét sem lenne elegendő! De most lássuk a legfontosabb műszaki adatokat:

Az S5II-vel közös paraméterek:

  • 24 MP BSI CMOS képérzékelő fázisérzékelőkkel
  • Sorozatfelvétel maximum 30 kép/mp elektronikus zárral C-AF és RAW használattal
  • 96 MP nagyfelbontású mód
  • 6K 3:2 „open-gate” videofelvétel akár 25/30 fps képfrissítéssel (4:2:0 10-bit)
  • 6K vagy DCI/UHD 4K felbontás a teljes szenzorszélesség használatával maximum 25/30 fps-sel
  • DCI/UHD 4K maximum 50/60 fps (Super35 formátumban) korlátlan felvételhossz
  • Kettős natív ISO érzékenység
  • Aktív hűtés
  • Két UHS-II memóriakártya foglalat
  • Opcionálisan fizetős frissítés RAW videó jeltovábbítással
  • Beépített képstabilizátor 6,5 FÉ hatékonysággal

Az S5IIx dedikált pluszszolgáltatásai és pluszfunkciói:

  • RAW videó jeltovábbítás eleve „beépítve”
  • USB-n keresztül külső SSD-re való felvételkészítés
  • ALL-I képkocka-tömörítési mód
  • ProRes felvétel belső adattárolóra
  • IP műsorszórás vezetékes, vagy vezeték nélküli összeköttetéssel egyaránt
  • „Teljesen fekete” kivitel, azaz lopakodó mód bekapcsolva!

Lássuk, hogyan is fest a Panasonic S5IIx! Nos, a váz ízig-vérig „igazi Panasonic”, azaz (számomra legalábbis) tökéletes ergonómiát nyújt; már az első kézbevételkor otthonosan mozogtam a gép kezelőfelületén, holott – sajnos – évek óta más márka készülékét használom. Aki korábban már kezelt Panasonic fényképezőgépet (mondjuk a GH sorozat 3, 4, vagy valamelyik újabb variánsát), annak szinte minden kezelőszerv ismerős lesz, minden funkciót majdnem azonnal megtalál a gép testén. A váz előlapján az L-bajonett mellett – szemből nézve – balra alul az objektív reteszének kioldója, fent pedig egy funkciógomb található. Ez utóbbi a markolatba kapaszkodó kezünk középső ujja alá esik pont. A lopakodó jelleg a fekete „Lumix” feliratban nyilvánul meg, de még a típusjelölést is keresnie kell a nézelődőnek (jobb felső sarokban lapul).

A váztest hátoldalán egy kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny kijelző játssza a főszerepet, de, persze, az érintésérzékenységet ki is kapcsolhatjuk, ha zavarna. Az egérmozi körül a szokásos kezelőszerveket találjuk, közülük – szerintem – a legfontosabb kettő a rücskös mini botkormány, illetve a multifunkciós tárcsa-kurzor egység. A fényképezőgép használata során gyakran fogjuk nyomkodni a „Q” gombot is, ami a gyorsmenüt hívja elő (ezt a menüt saját ízlésünk és igényünk szerint alakíthatjuk a főmenüben). Ide a legfontosabb, leggyakoribb funkciókat lehet eltárolni.

A 3,68 millió képpontos, OLED technológiát alkalmazó elektronikus kereső még rossz fényviszonyok közepette is optikai keresőhöz hasonló minőségű „ricegéstől” és zsizsiktől mentes képet vetít. Az egység képfedése 100%-os, nagyítása 0,78-szoros, betekintési távolsága 21 mm, képfrissítése 60, vagy 120 kép/mp-re állítható.

Az S5IIx markolata jó nagy és mély, így bombabiztosan meg lehet markolni a masinát. Hosszabb felvételek készítése során sem fárad el a kezünk, ráadásul a nagyobb optikákat is könnyebben „kézben” lehet tartani. A markolat oldalában található a két SD memóriakártya foglalat, míg a másik oldalon az S5IIx csatolófelülete lett elhelyezve két nagyobb fedél alá.

A felső fedél alatt a mikrofon bemenetét és a fejhallgató kimenetét találjuk. Mindkét aljzat 3,5 milliméteres, mondhatni szabványos ebben a kategóriában. Az alsó fedél alatt a teljes méretű HDMI, valamint az USB-C foglalatot láthatjuk. Az USB-C aljzaton keresztül egyrészt másolhatjuk fájljainkat váz és számítógép között, másrészt az akkumulátor töltését is rajta keresztül intézhetjük.

Bevallom, amikor januárban kézhez kaptam a sajtóbejelentést, kicsit elcsodálkoztam azon, hogy ekkora videós tudás mellett is „csak” SD formátumú memóriakártyákat kezel az S5IIx (viszont már mindkét foglalat UHS-II kompatibilis). CFexpress Type A, vagy B típusú foglalatokra számítottam. Igaz, ahol már túl nagy lenne az adatfolyam, az inaktív a menüben, hacsak nem külső SSD-re akarjuk azt irányítani. Erre is jó az USB-C aljzat.


A kijelző kihajtható és elforgatható igény szerint – én ezt a megoldást szeretem leginkább

A kamera fenéklemezén az optikai középvonal alatt a fém állványmenet látható, míg gumifedél alatt a portrémarkolat érintkezői, illetve jobbra, a markolat aljában az akku fiókja található.


Az akkumulátort a fedél retesze és egy belső retesz rögzíti a fiókban

A Panasonic S5IIx tetőlemezére balról jobbra haladva a következő elemeket találjuk: a képkészítési mód tárcsája, az elektronikus kereső púpja a vakusaruval, a módválasztó tárcsa a bekapcsolóval; a vörös gomb a videofelvétel indításáért és leállításáért felel. A kioldó alatt van az egyik vezérlőtárcsa, míg hüvelykujjunk előtt a második. A kioldó alatt a fehéregyensúlyt, az érzékenységet és az expozíciókorrekciót indító gombokat helyezték el a tervezők.


Egyik tárcsa sincs ellátva retesszel, de nem is hiányoltam azt

A Panasonic itthoni képviseletétől a Lumix S-R2060 jelölésű, átlaghalandó által 20-60 mm F3.5-5.6 S-ként értelmezhető objektívet kaptam, ami nagyszerűen kiegészíti a gépet az általános használat során. Kellően nagylátó a 20 mm-es végén, míg a 60 mm-rel – némi túlzással – már akár portrézni is lehet. Kezdő szettként tökéletes párosítás!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...