70 trillió képkocka másodpercenként – no problem!

2011-ben 1 trillió, majd 2017-ben már 5 trillió kép/mp volt a csúcs (sőt, ha jól emlékeszem, volt egyszer szó egy 10 trillió kép/mp-es rendszerről is), manapság viszont ezek a számok már egy fáradt mosolyt sem csalnak elő senkitől a kutatók köreiben: 70 trillió kép/mp az új csúcs, amire a világ leggyorsabb kamerája képes! A Caltech szakemberei (ismét) rekordot döntöttek, és a mostani rendszerhez is a már jól bevált, úgynevezett „Compressed Ultrafast Photography” (CUP) technológiát, azaz jobban mondva felépítményt használták. Ennek a legújabb variánsa viszont már a „Compressed Ultrafast Spectral Photography” (CUSP) nevet viseli.

A kép csak illusztráció

A Lihong Wang és csapata fejlesztette CUSP rendszer része egy lézervető, ami extrém rövid lézerfény-pulzusokat bocsát ki (ezek egy kvadrilliomod, azaz ezer trilliomod másodpercig tartanak), valamint egy optika, ami ezeket a pulzusokat még rövidebb részekre bontja. Ezek a megszaggatott pulzusok alkotják aztán a kamerában a képet, ami nagyjából azt jelenti, hogy míg a fény megtesz 1 millimétert, addig a kamera kb. 230 képet készít..

Nyilvánvaló, hogy ezzel a rendszerrel nem fog senki portrékat lőni, nem is hagyományos fényképészeti célokra hozták létre. A CUSP viszont nagyszerűen alkalmazható igen rövid ideig tartó jelenségek megörökítésére, mint amilyen például a nukleáris fúzió, a molekulák fluoreszcens lebomlása, vagy a fényhullámok mozgása. Röviden tehát a CUSP korábban elképzelhetetlen lehetőségeket nyit meg a tudósok és kutatók előtt. Bővebb részleteket a Caltech weboldalán találsz. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...