A Caltech legújabb kamerája 100 milliárd kép/mp sebességgel készíti a 3D videókat

Persze, most kérdezhetnénk azt legyintve, hogy nagy ügy, hiszen ugyanezek a kutatók már korábban olyan kamerát is bemutattak, ami másodpercenként 70 trillió képet készít, szóval, akkor mi ez a nagy hűhó? Nos, ahogyan a cím is mondja, az újdonság térbeli felvételeket készít 100 milliárd kép/mp frekvenciával. Hogy azért legyen némi összehasonlítási alapunk: míg te egyet pislogsz, ez a rendszer már lőtt 10 milliárd sztereoszkópikus képet..

Kattints! (Kép forrása: Liang, J., Wang, P., Zhu, L. et al. Single-shot stereo-polarimetric compressed ultrafast photography for light-speed observation of high-dimensional optical transients with picosecond resolution. Nat Commun 11, 5252 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-19065-5)

A röviden csak „Single-shot stereo-polarimetric compressed ultrafast photography for light-speed observation of high-dimensional optical transients with picosecond resolution” névre hallgató rendszer (és tényleg nagyon röviden SP-CUP) az emberi látást utánozza: koponyánkban egymástól pár centire elhelyezkedő szemeinkkel térben láthatjuk a tárgyakat, így azt is fel tudjuk mérni, mi milyen távolságra van tőlünk. A kamera – noha csak egyetlen egy, közös lencsetagon át lát – két csatornán keresztül pásztázza a tárgyakat.

Lihong Wang úgy véli, hogy a technológiát arra a célra lehet a legjobban felhasználni, hogy a kutatók jobban megértsék az úgynevezett szonolumineszcencia fizikáját, amely olyan jelenség, amikor a hanghullámok kis buborékokat képeznek a vízben, vagy más folyadékokban. Amint ezek a buborékok a képződés után gyorsan összeomlanak, fénysugarat bocsátanak ki: „amikor egy buborék összeomlik, a belseje akkora hőmérsékletet ér el, hogy fény keletkezik. Az ezt a jelenséget létrehozó folyamat roppant rejtelmes, hiszen hihetetlenül rövid idő alatt történik minden. Vajon a kameránkkal rájövünk a titok nyitjára?” – mondta Wang.

Aki érti a tudomány nyelvét, az ezen a weboldalon elolvashatja a teljes tudományos cikket, ami jóval több – és jóval nehezebben emészthető – információt tartalmaz. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...