A Sony bemutatta a világ első MI-integrált képérzékelőit

A Sony leleplezte a világ első olyan képérzékelőit, amelyek „beépített” mesterséges intelligenciával (MI) vannak ellátva. A szenzorok képesek arra, hogy a frissen alkotott képeket feldolgozzák, és nagysebességgel kinyerjenek az adathalmazokból metaadatokat. Az IMX500 és az IMX501 kódjelű lapkákat össze lehet kötni felhőszolgáltatásokkal; a beépített MI pedig nagymértékben csökkenti az adatátviteli késlekedést, minimalizálja az adatvédelmi aggályokat, valamint csökkenti az áramfogyasztást és a kommunikációs költségeket – állítja a Sony.

A kép csak illusztráció

Mindkét szenzor esetében hátsó megvilágítású (BSI) technológiát alkalmaz a gyártó. A lapkák 1/2,3” méretűek, 12,3 MP felbontásúak, és képesek 4K felbontású, 60 kép/mp képfrissítésű mozgóképek rögzítésére. A szenzorok ára sem túl magas, 93, illetve 187 dollárt kér értük a Sony. A képérzékelők több rétegből állnak: az egyik réteg maga a pixelréteg, ami a képalkotásért felel, míg a másik a mesterséges intelligenciára épülő képanalizáló és feldolgozó logikai réteg. Ahogy a pixelrétegre érkezik a fény, a képet máris a logikai réteg kezdi el feldolgozni.

A képérzékelő egyszerre továbbítja a képet és a metaadatokat, vagy csak az utóbbit, ha épp arra van szükség. De mit is kell elképzelni ezalatt a metaadat alatt? Nos, az MI analizálja a frissen elkészített képet, és leírja, amit azon „lát”. Egy példa:

A fenti fotó alapján például „virág, méh, rét, virágmező, mező” szerepelhet a metaadatok között. A Sony az IMX500 és az IMX501 kiszállítását már meg is kezdte (a megrendelők jellemzően különféle ipari alkalmazásokhoz kérték a lapkákat), szóval akár már hamarosan láthatjuk működés közben is ezeket a korszakalkotó egységeket. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...