Nagyon úgy tűnik, hogy az idei lesz a Canon EOS M rendszer utolsó éve

Korábban már többször volt szó arról, hogy a Canon a legszívesebben kiszállna az APS-C szenzor köré épülő EOS M rendszeréből, hiszen az EOS R megjelenésével fölösleges lenne két dudást tartani egy csárdában. Arról is olvashattunk már, hogy a jelenleg kizárólag full frame szenzorokkal szerelt EOS R vázakhoz a későbbiek során APS-C lapkás gépek is társulhatnak, igaz, a kisebb képkört rajzoló optikák a nagy átmérőjű RF-bajonett miatt nem lesznek majd sokkal kisebbek, mint a 36 x 24 mm-es felületet kirajzoló társaik.

Az utolsó Mohikán? EOS M50 Mark II (Kép forrása: Canon)

Az elmúlt években bár érkeztek újdonságok szép számmal az EOS M-hez, felhasználóként valahogy mégis azt lehetett érezni, hogy a Canon nem vette túl komolyan a rendszert, inkább nyűg volt a mérnököknek, mintsem igazi irányvonal. Noha az ázsiai országokban szép sikereket ért el az EOS M, a gyártónak szerintem csak tapasztalatszerzés miatt volt fontos tényező.

A canonrumors.com szerzőjének legfrissebb posztjában most ráadásul az olvasható, hogy a Canon nem egy, hanem kapásból két új vázzal is készül: mindkét MILC APS-C képérzékelő és immár az RF-bajonett köré épülne. Eltérően a dSLR vonaltól, itt a gyártó állítólag nem készül RF-S jelölésű, tehát kifejezetten az APS-C szenzormérethez igazított lencserendszerekkel, hanem olyan full frame optikákat mutatna majd be, amelyek amellett, hogy a 36 x 24 mm-es érzékelős fotógépeken is használhatók lesznek, tökéletes megoldást nyújtanak majd az APS-C-s felhasználók számára is. Mit jelent ez a „tökéletes megoldás”? A forrás szerint részben olyan gyújtótávolsági tartományt, aminek van megfelelője „full frame worldben” (gondoljunk itt például a 24-70, vagy a 24-105 mm-es tartományokra; példaként az RF 18-45 mm F4-5.6 IS STM, illetve az RF 10-24 mm F4L USM szerepel az írásban), részben pedig árban a „pénztárcabarát” objektíveket.

Nyilván az EOS M rendszer elérhető lesz 2021 után is, de nagy valószínűséggel a komoly fejlesztéseket a Canon már egyértelműen az EOS R-re tartogatja. A világgazdasági helyzet pedig főleg indokolja a termékpaletták racionalizálását, szóval igen, szerintem (is) biztosra vehető az EOS M vonal kifuttatása.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...