El sem hinnéd, mekkora különbség van egy profi fotós és egy átlag halandó látásmódja közt!

Egy kifinomult, szemkövető technológia bevetésével a Canon megmutatta, hogy egy profi fotós szeme milyen tekervényes utat jár be egy fényképen, hogy a legkisebb részletet is feltérképezze, ami fölött egy átlagos ember, aki fotózással nem foglalkozik, simán elsiklik. A „Megszállottság Kísérletben” (Obsession Experiment) a Canon szakemberei megkértek egy átlagembert, egy fotós iskola diákját, és egy professzionális fényképészt, hogy nézze meg az alábbi felvételt (Joel Grimes alkotása).

oe1

Összegezve elmondható, hogy az átlagember a portréalanyt és a közvetlen környezetét vette szemügyre, míg a fotótanonc már a kompozíciót és a kisebb, finomabb részleteket is kielemezte. A profi fotós viszont minden apróságot, még az öltözék egyes darabjait is részletesen megfigyelte. Átlag János 212, Fotótanonc Péter 445, míg Profi Elemér 1197 (!) szemmozgást hajtott végre a fénykép kielemzésekor. A kísérleti alanyok tekintete alábbi „térképet” rajzolta:

oe2

A kísérletről (aminek a profi résztvevője maga Joel Grimes) egy rövidfilm is készült, ahol a résztvevők elemzését láthatjuk, hallhatjuk, íme:

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...