2021 van – mi a helyzet az Olympus-szal? Frissítve!

Azaz bocsánat, az OM Digital Solutions-szel. Ugye, 2020. december 31-én az Olympus képalkotó részlege megszűnt létezni, hogy 2021. január elsejével Főnixmadárhoz hasonló módon saját hamvaiból kikelve az OM Digital Solutions névre keresztelt cég zászlaja alatt újraéledhessen. A hivatalos weboldal még igen üres, szinte csak a híres „lorem ipsum dolor sit amet” helykitöltő szöveggel azonos értékű tartalom olvasható rajta (némi marketinges, üdvözlő beszéd a vállalat vezetőjétől, Shigemi Sugimototól, meg egy rövid cégprofil). Nos, várható volt, hogy a részleg átvétele után még jó ideig nem nagyon lesz látszata a változásnak, hiszen a jogi, a pénzügyi és a logisztikai műveletek most mindenkit lekötnek a háttérben. Az új cég eredetileg január végén, február elején szeretne magáról hallatni, de nagy valószínűséggel csúszni fog minden, ami nem utolsósorban a világjárványnak is köszönhető.

Az OM Digital Solutions a február végén tartandó CP+ szakrendezvényen részt fog venni (látható a „kiállítók” listáján), de hogy új termékeket ki fognak-e állítani, az – szerintem – nem valószínű. Nagy valószínűséggel a cégről kapunk majd több információt, és megismerhetjük a jövőt illető terveket, stratégiákat.

Peter Forsgård, aki korábban az Olympus egyik nagykövete volt, egy videóban foglalta össze gondolatait az OM Digital Solutions kapcsán. Íme, csokorba szedve:

  • Mindenképp be kellene jelenteni egy új terméket, ami a rajongók bizalmát is megszilárdítaná (új optika esetleg?),
  • Mindenképp követnie kellene az új cégnek az Olympus által tavaly kiadott útitervet, sőt, esetleg új dolgokkal is frissíthetnék azt,
  • Jó lenne egy igazán videocentrikus kamera (lásd Panasonic DC-GH5S): 4K 60/120 fps, anamorfikus mód támogatása stb.,
  • Új képérzékelő kell – mindenképp! A megszokott 20 MP-es 4/3”-os lapka már egyszerűen ősrégi, rég elment mellette szinte minden konkurens gyártó rendszere. Szoftveres módon még ideig-óráig lehet tuningolni a képminőséget, meg lehet bohóckodni a mesterséges intelligenciával és a gépi tanulással, de forradalmian új hardver nélkül sokáig már nem lehet húzni ezt a lapkát,
  • Jól esne egy klasszikus, fotócentrikus készülék is, ami akár a PEN F-re épülhetne. Nyilván már új szenzorral és fázisérzékeléses autofókusszal kellene kiadni,
  • Jó lenne tisztázni azt is, hogyan lehet elérni a vállalatot. Például garanciális, vagy garancián túli javítások kapcsán.

Szóval, egyelőre sok a kérdés, kevés az információ, de eddig, akivel én is beszéltem, mindenki bizakodó és pozitív volt az Olympus gépek és objektívek jövője kapcsán. Remélhetőleg hamarosan fény derül a hazai helyzetre is, mi lesz a Mintabolttal, mi lesz a szervizzel stb.

Frissítés: az ex-Olympus Mintabolt menetrend szerint működik, fennakadások nélkül zajlik az értékesítés, és a termékek szervizelésre való átvétele, valamint a teljes ügyintézés is zavartalan!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...