Ken Rockwell egy szabadalommal tért vissza a reflektorfénybe!

Ken Rockwell, a fotós szakma talán egyik leghíresebb, legismertebb képviselője, egy óriási ötlettel és egy arra épülő szabadalommal tért vissza a reflektorfénybe! Rockwell karöltve Ben Langlotz-cal egy olyan szabadalmat nyújtott be, ami elsősorban a természetfotósoknak nyújthat segítséget a távoli témák megörökítéséhez. Az ötlet alapja nagyon egyszerű: a fényképezőgép gyártók egy firmware frissítéssel tudnák implementálni azt az eljárást, ami a képminőség romlása nélkül tenné lehetővé a fókusz „megnyújtását” digitális zoomolással. Alapfeltétel az ötlet működéséhez, hogy a váz és az objektív között meglegyen az elektronikus kapcsolat, s a fotógép ismerje a zoomobjektívet, felismerje annak aktuális gyújtótávolságát.

Sigma 60-600 mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports – 1200 mm lenne a vége a speciális firmware-rel

Rockwell és Langlotz elképzelése szerint a módosított firmware folyamatosan követné a zoomobjektív használatát, s amint a fotós az optikai tartomány vége felé közelítene, úgy növelné a vezérlőszoftver digitális nagyítást. A megvalósítás képvágással történne, és akár kétszeres nagyítást is el lehetne így érni. Az elmondás szerint az ultra- és a nagylátó zoomokat alapvetően teljes képterülettel lehetne használni, de a funkció bekapcsolásával például egy 16-35 mm-es üveget akár 70 mm-ig lehetne „zoomolni”. A fotósnak tehát nem kellene folyamatosan vagy full frame, vagy APS-C módban használnia a gépet, hanem az automatikusan eldöntené helyettünk, hogy mekkora nagyításra van szükségünk (persze, a funkció ki is kapcsolható a menüben). Ahogy tehát haladnánk a zoomoptika telefotó vége felé, a firmware egyre nagyobb képvágással növelné a nagyítást.

Rockwell egy példával magyarázza találmányukat: egy 100-400 mm-es objektívnél a rendszer a 100-300 mm közti tartományt natívan kezelné, azaz digitális nagyítás nélkül, de amint túlhaladnánk a 300 mm-es értéken, a váz egyre nagyobb nagyítást vetne be a 400 mm felé haladva (így a végén 800 mm-nek megfelelő értéket érhetnénk el). Az ötlet nem csak a full frame, hanem az APS-C, vagy akár még kisebb képérzékelők köré épített gépekkel egyaránt működik. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...