Ez a felvétel 12 év alatt készült el összesen 1250 órányi expozícióból

A fényképezés egy általában időigényes tevékenység, mert a komponálás, a képkészítés előkészítése, s végül maga az expozíció is időt vesz igénybe. A fotográfián belül is akadnak olyan területek, amelyek még a szokásosnál is jóval több türelmet, időt igényelnek a fotóstól. Ilyen például az asztrofotográfia, a csillagfotózás, ahol nem csak órákat, hanem akár napokat tölthetünk egy-egy égi jelenség megörökítésével. A csillagfotózással foglalkozó finn J-P Metsävainio azonban nem napokat, nem is heteket, vagy hónapokat, hanem éveket töltött azzal, hogy a lentebb látható kompozíciót elkészítse: majdnem 12 évet és 1250 expozícióórát töltött az ég követésével és leképezésével.

Kattints! (a képet teljes méretben a szerző honlapján tekintheted meg)

Az 1,7 gigapixeles, avagy kb. 100 000 pixel szélességű mozaikkép 2009 és 2021 között készült, s a Tejútrendszernek több mint 20 millió csillagát ábrázolja. A kompozíció a Bika csillagképtől egészen a Hattyú csillagkonstellációig tart, s összesen 234 darab individuális panelből áll össze.

Technical details: Processing work flow: Image acquisition, MaxiDL v5.07. Stacked and calibrated in CCDStack2. Deconvolution with a CCDStack2 Positive Constraint, 33 iterations, added at 50% weight Levels, curves and color combine in PS CS3. Optics, Canon EF 200mm camera lens at f1.8 Camera, QHY9Guiding, Meade LX200 GPS 12″ and a Lodestar guiderImage Scale, ~5 arcseconds/pixel New exposures H-alpha 13x900s,S-II and O-III information are from an older image – kattints! (a képet teljes méretben a szerző honlapján tekintheted meg)

De miért tartott ilyen sokáig a csillagpanoráma elkészítése? Nos, egyrészt a gigantikus mérete és mélysége miatt, másrészt viszont a művész az egyes csillagképekre önálló kompozíciós egységként, önálló műalkotásként tekintett, és a publikációk során is így kezelte őket. Az egyes kompozíciók összefűzése során itt-ott betöltendő lyukak tátongtak, amelyeket Metsävainio időről időre pótolt. Mivel a fotós munkamenete igen konzekvens, ezért csak kevés kiigazító munkaórára volt szükség az óriáskompozíció összeállításakor. Mivel az egyes csillagképek expozíciós ideje eltér, hiszen az égi elemek fényereje más és más, így a zajszűrés is rengeteg időt vett el. Akadnak olyan mozaikok, ahol bő 100 órát kellett tölteni a szűréssel: például a W63 jelölésű szupernóva-maradvány, ami hat foknyira található az Észak-Amerika (más néven Caldwell 20, NGC 7000) ködtől, nagyon halvány, csupán egy sápadt kék gyűrűként látható.

Kattints! (a képet teljes méretben a szerző honlapján tekintheted meg)

Az évek során többféle optikai rendszert használt fotósunk: 2014-ig egy öreg Maede LX200 GPS 12”-os távcsövet, egy QHY9 kamerát, Canon EF 200 mm F1.8L USM objektívet, valamint Baader gyártmányú keskenysávú szűrőket. 2014 után már egy fejlettebb felállás segítette Metsävainio munkáját: 10 mikronos pontosságú 1000 EQ fej, Apogee Alta U16 kamera, Tokina AT-X 200 mm F2.8 objektív, valamint Astrodon 50 mm-es négyzet alakú keskenysávú lapszűrők álltak hadrendbe. A távcsövek vezetéséhez vezetőkameraként a Lodestar és a Lodestar II szolgált.

Technical details: Processing work flow: Image acquisition, MaxiDL v5.07. Stacked and calibrated in CCDStack2. Deconvolution with a CCDStack2 Positive Constraint, 33 iterations, added at 50% weight Levels, curves and color combine in PS CS3. Optics, Canon EF 200mm camera lens at f1.8 Camera, QHY9Guiding, Meade LX200 GPS 12″ and a Lodestar guiderImage Scale, ~5 arcseconds/pixel New exposures H-alpha 13x900s,S-II and O-III information are from an older image – kattints! (a képet teljes méretben a szerző honlapján tekintheted meg)

Ha felkeltette az érdeklődésedet J-P Metsävainio munkássága, mindenképp látogass el weboldalára, Facebook lapjára, ahol további nagyfelbontású és meseszép képek várnak! A kompozitképeket a szerző szívélyes engedélyével osztom meg veletek.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...