Elérkezett a nagy nap: megszületett a Ricoh Pentax K-3 III!

Gondolom, a számtalan izgató után a márka rajongói már epekedve várták ezt a pillanatot: a Ricoh végre lerántotta a leplet a Pentax K-3 III-ról! Az APS-C szenzoros, csúcskategóriás masina jó sokáig készült, de mint tudjuk, jó munkához idő kell, és a K-3 III bizony, jó vas lett! A masina lelke egy 23 x 15,5 milliméter felületű, 26 MP-es BSI CMOS érzékelő, aminek adatait a márka Prime V névre hallgató motorja dolgozza fel. A képszenzor érzékenységét ISO 100-1,6 millió közti értékekre állíthatjuk, de nyilvánvaló, hogy az igazából minőségi fotózáshoz használt tartomány azért valamivel szerényebb a fenti végen..

A mérnökök a K-3 III-at az elődmodellhez képest jelentősen átdolgozták, illetve a kritikus elemeket mind lecserélték: új a zárszerkezet, amivel immár 12 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség valósítható meg (11 fps folyamatos AF mellett), új a képstabilizáció, amivel 5,5 FÉ előnyre tehetünk szert, új az AF modul, ami a hangzatos SAFOX 13 nevet kapta (101 AF-mező, ezek közül 25 keresztérzékelő, nagyobb képterület-fedés), új AF algoritmusok, amelyek gépi tanulással lettek felspécizve, új a pentaprizmás optikai kereső, ami 1,05-szörös nagyítást nyújt (ez a valaha mért legnagyobb egy APS-C lapkás dSLR vázon, 10%-kal világosabb a keresőkép, mint a Mark II esetében), de az érintőkijelzős kezelés is implementálva lett.

Akinek nem elég a natív 26 MP-es felbontás, az használhatja a Pixel Shift Resolution szolgáltatást, de aki fél a moiré-hatástól, az bekapcsolhatja az Anti-Aliasing Filter Simulation módot is. A filmkészítők is örülhetnek, hiszen a K-3 III már képes a 4K felbontású mozgóképek rögzítésére is (max. 30 fps képfrissítéssel), valamint felvétel közben a váz saját képstabilizációját is használhatjuk. Természetesen nem maradt ki az opcionális kiegészítők soraiból a D-BG8 jelű portrémarkolat sem, ami nem csak meghosszabbítja a fotózás örömét, hanem kiegészítő kezelőszervekkel is meg van szórva.

A Pentax K-3 III feketében, vagy ezüst színben lesz megvásárolható április végétől, a váz ára kereken 2000 dollár. Persze, a gyártó többféle szettként is kínálja majd a masinát, így az a portrémarkolattal együtt, exkluzív bőrpánttal kiegészítve és egy második akkuval is megkaparintható lesz 2300 dollárért. A készüléket Magyarországon is forgalmazzák majd, a Fotoplus Kft. szaküzleteiben 729 900,- Ft-ért lehet majd hozzáférni (a szett ára 839 890,- Ft lesz). És íme, a hivatalos sajtóközlemény:

Sajtóközlemény

PENTAX K-3 Mark III A PENTAX APS-C sorozatának új zászlóshajója

A RICOH IMAGING bemutatja a PENTAX K-3 Mark III-at, a jelenlegi PENTAX APS-C formátumú tükörreflexes fényképezőgépeinek új csúcsmodelljét, amely megtestesíti a fotózás szenvedélyét és új szintet teremt fejlett funkciói révén.

A PENTAX K-3 Mark III fejlesztését a kezdetektől fogva a tükörreflexes technológia hagyományainak folytatása jellemezte egy olyan fényképezőgéppel, amely a legmagasabb technikai standardot képviseli – megtartva a PENTAX filozófiáját. A PENTAX több, mint 100 éves történelme során számtalan fejlesztést és találmányt alkotott, amelyek nélkül ma a modern fényképezőgépek elképzelhetetlenek lennének. Ezt szem előtt tartva, a RICOH IMAGING a Pentax K-3 Mark III fejlesztéséhez öt irányvonalat határozott meg.

Az öt PENTAX szabály:

1. Új fényképezőgépeinket mindig teljes odaadással fejlesztjük.
2. Célunk, hogy a gépeinkkel készített fotókon a téma közvetlenül legyen képes kommunikálni.
3. Olyan fényképezőgépeket tervezünk, amelyekkel a fénykép elkészítése az első pillanattól az utolsóig élménnyé válhat.
4. Azt a minőséget és teljesítményt hajszoljuk, amelyet önmagukban számok nem tudnak leírni.
5. Tiszteletben tartjuk és megbecsüljük felhasználóink fotós tapasztalatait, amelyekre felbecsülhetetlen kincsként tekintünk.

E szabályokat követve a PENTAX K-3 Mark III-at úgy fejlesztettük ki, hogy szenvedélyes fotósaink számára a legteljesebb élményt nyújtsa.

A PENTAX K-3 Mark III klasszikus tükörreflexes kialakítása egy teljesen naprakész belsőt takar. A 100%-os látószögű és körülbelül 1.05x nagyítású, hatalmas és fényes pentaprizma kereső használatakor a fotós teljesen el tud merülni a felvételben. Az új 25 megapixeles BSI érzékelő egy új képfeldolgozó motorral és gyorsító egységgel kiemelkedő képminőséget és kivételesen magas, akár ISO 1.600.000 érzékenységet engedélyez. További olyan technikai vonások, mint az új SAFOX 13 autofókusz rendszer, a vázon belüli bemozduláscsökkentés (IBIS) és a gyors, akár másodpercenként 12 képkockás sorozatfelvétel mutatják meg, hogy a hagyományos fotózás és az innovatív fényképezőgép technológia nem egymást kizáró tényezők. Az ergonómikus vázat és a kezelőszerveket különböző kézméretekre és ujjhosszúságra terveztük. A számos helyen szigetelt, nagy teherbírású aluminium váz teszi a PENTAX-ra jellemző stabil, időjárásálló és hidegtűrő fényképezőgéppé a hosszú ideig tartó, korlátok nélküli fotózásokhoz.

A PENTAX K-3 Mark III-ról részletesebben

Nagyméretű és fényes prizma kereső 100% lefedettséggel és körülbelül 1.05x nagyítással
A PENTAX K-3 Mark III közel 100%-os lefedettségű és 1.05x nagyítású keresővel rendelkezik. A magas fénytörésindexű prizma megkönnyebbülés a szemnek, miközben a 35mm-es full frame tükörreflexes fényképezőgépek keresőivel azonos látószöget biztosít.
Egy torzításkorrekciós optikai elemmel és optimalizált lencsebevonatokkal a kereső tiszta, életszerű, torzításmentes és a PENTAX K-3 II keresőjéhez képest közel 10%-kal fényesebb képet ad.
A Natural Bright Matte III könnyű kézi élességállítást tesz lehetővé és elősegíti a keresővel történő komponálást a bokeh hiteles reprodukálásával. Emellett a keresőablakban kijelzett adatok széles körével közvetlenül követhetjük nyomon a fontos paramétereket fotózás közben, kiemelve eme alkatrész képek komponálásában játszott elengedhetetlen fontosságát. A PENTAX K-3 Mark III nagyméretű prizma keresőjével a fotós mindent lát anélkül, hogy a fontos pillanatban el kellene vennie a fényképezőgépet a szemétől.

Új 25.73 megapixeles BSI érzékelő, ISO 1.600.000 maximum érzékenységgel
A PENTAX K-3 Mark III először használ BSI érzékelőt. A körülbelül 25.73 megapixel effektív felbontású háttérvilágított érzékelő az új PRIME V képfeldolgozó motorral és az új tervezésű gyorsító egységgel együtt biztosítják a kivételesen magas képminőséget. Az élsimításért felelős AA szűrő elhagyásával a fényképezőgép szupernagy felbontású és éles képeket készít. Kialakításánál fogva a dinamikai tartomány nagyobb, amíg a képzaj az alacsony és szupermagas tartományokban kevesebb lett. A drasztikusabb feljavított zajszűréssel a PENTAX K-3 Mark III maximum érzékenysége ISO 1.600.000.

Vázon belüli Shake Reduction II rendszer (IBIS)
Amikor a PENTAX 15 éve először alkalmazta a bemozdulás elkerüléséhez az elektromágneses Shake Reduction rendszert a K100D-ben, a technológiát nem tartották elég komolynak és széles körben alábecsülték. Ma azonban a vázon belüli képstabilizáló rendszerek (IBIS) jól kidolgozottak és nem hiányozhatnak egy fejlett modern fényképezőgépből sem. A PENTAX K-3 Mark III-ba szerelt bemozduláscsökkentő rendszer több különböző funkciót is ellát.

1. Bemozduláscsökkentés 5.5 fényérték kompenzációval
A beépített Shake Reduction rendszer meggátolja a fényképezőgép akaratlan bemozdítását, például rossz fényviszonyok mellett hosszú gyújtótávolságú objektívek és / vagy alacsony záridő használatakor.
A képstabilizálás öt tengelyen történik. Az érzékelő vízszintes és függőleges forgatása mellett a PENTAX K-3 III vízszintes és függőleges – például makró fényképezésre jellemző – döntést is korrigál. A vízszintes irányú svenkelést a fényképezőgép automatikusan érzékeli és annak megfelelően javítja.
Mindent összegezve, ez a rendszer 5.5 fényértékkel tolja ki a biztonságos szabadkezes fényképészet határait.
A rendszer a használt lencsétől függetlenül működik. Az adapterrel csatlakoztatott M42 objektíveket ugyanúgy lehet használni, mint a jelenlegi optikákat. Eltárolás után a kompenzációhoz szükséges lencseinformáció már elérhetővé válik.

2. Képponteltolás (Pixel Shift) funkció a felbontás növeléséhez
Az előző modell, a PENTAX K-3 Mark II használt először érzékelő alapú eltolást a felbontás megnöveléséhez. Ezt a technikát immár állvány nélkül is lehet használni a PENTAX K-3 Mark III esetében.
A hagyományos rendszereken a hiányzó színinformációt az érzékelő egészíti ki, mivel a szenzor pixelei nem képesek minden színt rögzíteni. Képponteltolás közben a Pentax K-3 Mark III négy felvételt készít sorozatban. Az érzékelő egy képpontot mozdul fel, le, balra és jobbra, a fényképezőgép pedig ezekből számít egy, JPEG vagy RAW formátumban elmenthető képet.
Ezzel a technikával a 25.73 megapixelt teljesen kihasználva a képek színhelyessége és élessége jelentősen nő, miközben a képzaj csökken.

3. Aluláteresztő szűrő szimulálása
Az élsimításért felelős AA szűrő elhagyásával nagyobb képélesség érhető el.
A moiré hatás kiküszöbölésére az érzékelőegység mikrovibrációjával minimális homályosítás érhető el, amely ugyanazt a hatást adja, mint egy aluláteresztő szűrő. A szituációnak megfelelően ez két lépcsőben állítható.

4. Kompozíció módosítása és láthatárhoz igazítás
A vázon belüli bemozduláscsökkentés automatikus láthatárhoz igazításhoz is használható. Ferdén tartott fényképezőgéppel 2° eltéréssel készített fotót az érzékelő automatikusan ki tud javítani.
Az érzékelő azonban manuálisan is elmozdítható. Ez vízszintesen és függőlegesen is történhet, 1.5 mm-rel és akár 2°-os szögben.

5.DR II (Por eltávolítása)
Az érzékelő portisztítása ultraszonikus vibrációval történik.
Ez a funkció beállítható be- és kikapcsolási műveletként, de manuálisan is elvégezhető.

SAFOX 13 autofókusz rendszer 101 fókuszponttal
A SAFOX 13 fázisérzékelő autofókusz rendszert a PENTAX K-3 Mark III számára fejlesztettük ki. Összesen 101 fókuszpontja közül a képmező közepére helyezett 25 keresztérzékelős. Az éjszakai fotózáshoz négy különleges, középső érzékelő -4 fényértéknél működik.
A fényképezőgépen először jelenik meg egy kis joystick az egyedi fókuszpontok könnyű kiválasztásához.
Az új autofókusz rendszert egy új, hozzávetőleg 307.000 képpontos RGB-lr szenzor és frissen fejlesztett képkövetési algoritmus támogatja, így a mozgásban lévő témákat megbízhatóan érzékeli és még pontosabban állít rájuk élességet.

PENTAX valós idejű témafelismerő rendszer
A PENTAX valósidejű témafelismerő rendszer mesterséges intelligenciával segíti a fényképezőgép kezelését. A körülbelül 307.000 képpontos RGB-lr képérzékelőn alapuló fejlett képfelismerő technológiával a processzor az expozíciót és az autofókuszt optimalizálja, illetve a környezet szín- és fényeloszlását, témáját és mozgását vizsgálva módosít bizonyos expozíciós paramétereket – például a zársebességet, az autofókuszt vagy a fehéregyensúlyt.
A Deep Learning technológia és a mesterséges intelligencia megjelenésével a PENTAX K-3 Mark III jobb és megbízhatóbb témafelismerést tesz lehetővé.

Kifinomult képalakító eszközök
A PENTAX Z-1-ben először megjelent “Hyper Operation System” a mai napig fontos része az expozíció szabályozásának. Már nem csak a rekesz és zársebesség, hanem az érzékenység értékét is módváltoztatás nélkül módosíthatja programautomata módban.
Egy másik PENTAX fejlesztés az Intelligens funkció rendszer, amellyel öt előre kiválasztott művelet hívható gyorsan elő a keresőben.
Emellett tíz különböző vezérlőgomb további testreszabhatóságot és a gyakran használt funkciók gyors előhívását kínálja.
A HDR (nagy dinamikatartomány) funkció nagy népszerűségre tett szert a PENTAX fotósai között. A három felvételből készített kép a nagy kontraszteltérés ellenére is jól kiegyensúlyozottá válik.

PENTAX K-bajonett – generációk óta bizonyított objektívcsatlakozás
A PENTAX a legnagyobb objektív-kompatibilitással rendelkező rendszer. A K-bajonett korai napjaiból származó objektívek vagy akár adapterrel az M42 lencsék is könnyedséggel használhatóak az új APS-C csúcsmodellen. Pontosan a múlt e keresett és használt kincsei jelentik sok fényképész számára az örömöt. A vázon belüli bemozduláscsökkentő rendszer számára szükséges gyújtótávolság eltárolható és az EXIF állományba is elmenthető.

Nagyfelbontású LCD-kijelző és intuitív érintőképernyős kezelés
A PENTAX rendszeren először debütáló, 3.2 inches és megközelítően 1.620.000 képpontos érintőképernyő intuitív menükezelést és lejátszás közbeni képnagyítást tesz lehetővé.
A PENTAX K-3 Mark III a már jól bevált légréteg nélküli képernyőfelépítési technológiát használja a könnyebb láthatóságért. A kijelző rétegei közé helyezett különleges gyanta hatásosan csökkenti a tükröződéseket és a fény szóródását.
A hátfal síkjából kiemelkedő keresőablak alatt kapott helyet egy szemérzékelő, amely opcionálisan kikapcsolja a képernyőt, amikor a fotós a keresőbe néz. Ez megakadályozza a képernyő bekapcsolását, amely megzavarhatja a látást fotózás közben. Az LCD-kijelző éjszakai módjával a képernyő fényereje gyorsan alkalmazkodik a fotózás környezetéhez.

Gyors sorozat – amikor minden másodperc számít
A PENTAX K-3 Mark III-at újratervezett tükör- és a zármechanizmussal láttuk el. Az új feldolgozó technológiával a PENTAX K-3 Mark III eddig ismeretlen kockasebességű fotózást engedélyez: 32 RAW kép rögzíthető másodpercenként 12 képkocka sebességgel. Másodpercenként 2.5 képkockás sebességnél JPEG formátumban, a fényképezőgép csak 90 kép készítése után kezdi el a mentést. A megterhelés ellenére a zárszerkezetet legalább 300.000 kép elkészítésére terveztük.

Videófelvétel 4K felbontásban
A PENTAX K-3 Mark III fejlesztése ugyan a hagyományos tükörreflexes technológiát követi, de nem hagyhattuk figyelmen kívül sok PENTAX felhasználó 4K videófelvétel iránti vágyát. A fényképezőgép immár 4K (3840 x 2160 képpont; 30p/24p kockasebesség) vagy Full HD (1920 x 1080 képpont; 60p/30p/24p kockasebesség) felbontású felvételeket készít H-264 formátumban. A hang rögzítéséhez sztereó mikrofon és fejhallható csatlakozó áll rendelkezésre. A hangszint változtatására és nyomonkövetésére szintén van lehetőség. A két SD kártyanyílás egyike UHS-II szabvány szerint készült, így gondoskodva a nagy kockasebességű felvételek feldolgozásáról.

Eredeti PENTAX megbízhatóság – erős, időjárásálló és kompakt
A kis méret az APS-C rendszer egyik fő előnye. Hogy a fényképezőgép bármely helyzetben használható legyen, különleges figyelmet fordítottunk az erős, de kompakt méretű és kis tömegű vázra. A váz nagy erősségű, mégis könnyű magnézium-aluminium ötvözetből készült. Az időjárásálló felépítésnek köszönhetően akár -10°C-ig használható és 95 ponton por- és vízszigetelt.

Vázon belüli kép- és videószerkesztés, RAW kidolgozás
A PENTAX K-3 Mark III számos lehetőséget kínál videók és fotók vázon belüli szerkesztésére. Többféle, különböző típusú filmet szimuláló szűrő és az eredeti PENTAX Egyéni kép funkció már a felvétel készítésénél rendelkezésre állnak. További szűrők és a RAW kidolgozás tovább emelik a lehetőségek számát. Egyszerűbb eszközökkel a videófelvételek is szerkeszthetőek. A többféle lehetőségnek köszönhetően nincs szükség komplett képszerkesztő programra ahhoz, hogy egyéni stílusunkban alkothassunk képeket.

Távvezérlés és képátvitel az “Image Sync” applikációval
A PENTAX K-3 Mark III Bluetooth® vagy Wi-Fi csatlakozással olyan eszközökhöz is csatlakoztatható, mint az okostelefonok vagy a táblagépek.
Az ingyenes Image Sync applikáció mobileszközre való telepítésével a felhasználó az Élőképet jelenítheti meg, illetve módosíthatja a fényképezőgép beállításait és készíthet képeket.
A rögzített képek mobileszközre is átvihetők és onnan közvetlenül megoszthatók a közösségi hálón.

Opcionális kiegészítők

– D-BG8 – Elemtartó markolat: kifejezetten a Pentax K-3 Mark III számára fejlesztett elemtartó markolat. Csakúgy, mint a fényképezőgép, a markolat is por- és időjárásálló és többféle kezelőszervének köszönhetően könnyen használható portréállásban is. Az elemtartó markolatot is a D-LI90 akkumulátor látja el árammal, körülbelül 1800-ra duplázva a készíthető képek számát. A markolat a fényképezőgép USB-C portján tölthető.
– O-HC177 – Vakupapucs takaró: opcionális fém vakupapucs takaró, amely a fényképezőgép megjelenését erősíti.
– K-BC177E – Gyors akkumulátortöltő készlet: D-LI90 litiumion akkumulátor töltő. A kisütött akkumulátort körülbelül 150 perc alatt tölt fel teljesen, amely jóval gyorsabb, mint a K-BC90 töltő.
– D-BC177 – USB-töltő: a D-BC177 gyorstöltő adapter nélkül is elérhető, így USB-C kábelen keresztül utazás közben is tölthető.

A PENTAX K-3 Mark III legfontosabb tulajdonságai

  • 100% látószögű és körülbelül 1.05x nagyítású, fényes TTL prizma kereső
  • 25.73 megapixeles BSI érzékelő ISO 1.600.000 maximális érzékenységgel
  • Képponteltolás (Pixel Shift) funkció a nagyobb képfelbontásért
  • Vázon belüli bemozduláscsökkentő SR II rendszer (IBIS)
  • SAFOX 13 autofókusz rendszer 101 fókuszponttal
  • PENTAX Valósidejű témafelismerő rendszer
  • Kifinomult kezelőszervek
  • Nagyfelbontású LCD érintőképernyő intuitív kezeléssel
  • Gyors sorozatfelvétel másodpercenként 12 képkocka sebességig
  • 4K felbontású videófelvétel
  • PENTAX megbízhatóság – erős, időjárásálló és kompakt váz
  • PENTAX K-bajonett – generációk óta bizonyított csatlakozás
  • Vázon belüli kép- és videószerkesztés, RAW kidolgozás
  • Távvezérlés az Image Sync applikációval
  • Információs kijelző a váz tetején
  • HDR funkció a nagyobb dinamikatartomány eléréséhez
  • Nagy energiahatékonyságú akkumulátor akár 900 kép készítésére egyetlen töltéssel
  • USB kábelen (külső akkumulátorról is) történő töltés
  • Programozható hosszú expozíció: 5 percig 10 másodperces lépésekben és 20 percig
  • egyperces lépésekben
  • Öt memóriahely a felhasználói beállítások tárolásához
  • Öt egyedileg programozható intelligens funkció
  • Akár 9999 felvételes intervallum fotózás
  • Többszörös expozíció akár 20 kép erejéig

A PENTAX K-3 Mark III fekete és ezüst színben lesz elérhető 2021 áprilisában. Ajánlott kiskereskedelmi ára 729.900 Ft. Mindkét változat megvásárolható a Limited Premium Kitben a D-BG8 markolattal, egy második akkumulátorral és egy exkluzív bőrszíjjal. A 1000 darabra limitált Kit ajánlott kiskereskedelmi ára 839.890 Ft. A D-BG8 markolat ára 119.890 Ft. A K-BC177E gyorstöltő kit ára 47.890 Ft. A D-BC177 USB töltő ára 28.890 Ft

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...