Tudod, mi történik, ha pénzt akarsz szkennelni?

Egy külföldi oldalon találtam az információt, hogy az Adobe Photoshop nem engedi a papírpénz beolvasását és manipulálását. A „Tarballdotgz” felhasználói nevű illető fizetésnapon poénból megpróbálta beszkennelni pár százdollárosát, mire alábbi üzenettel köszöntötte az Adobe Photoshop CS5 Extended változata (kép forrása: petapixel):

„Ez az alkalmazás nem támogatja a bankjegyet ábrázoló képek szerkesztését. Bővebb információért nyomja meg az „Információ” gombot, amely egy internetes oldalra mutat, ahol több információt kaphat a papírpénzt ábrázoló képek másolásának és terjesztésének korlátozásairól, vagy látogasson el a www.rulesofuse.org oldalra.”

Tudván, hogy a mi saját fizetőeszközünk, a Forint, nem épp a világ legerősebbjei közé tartozik, ezért égetett a kíváncsiság, hogy vajon csak az „erős” valutanemek szkennelését korlátozza-e a szoftver, vagy a Magyar Forint sem beolvasható. Egy ismerősöm rendelkezésemre bocsátotta gépét, ahol az Adobe Photoshop egy régebbi változatán, a CS3-on elégíthettem ki kíváncsiságomat. Íme, az eredmény:

„Ez az alkalmazás nem támogatja a bankjegyet ábrázoló képek nyomtatását. Megnyithatja és szerkesztheti a képet, de nem nyomtathatja ki azt eredeti formában. Bővebb információért nyomja meg az „Információ” gombot, amely egy internetes oldalra mutat, ahol több információt kaphat a papírpénzt ábrázoló képek másolásának és terjesztésének korlátozásairól, vagy látogasson el a www.rulesofuse.org oldalra.”

Nos, nem tudom, hogy a régebbi Photoshop liberálisabb-e, mint az új, vagy a valutánk nem olyan fontos, hogy nagy károkat okozhassunk beolvasásával és kinyomtatásával, de sem új PS, sem USD nem állt rendelkezésemre a próbához. Ami azonban biztos: nem lehet olyan egyszerűen pénzt szkennelni és nyomtatni (utóbbira nem is voltam kíváncsi, itt a beolvasáson volt a hangsúly).

Update: A Windowsos Gimp nem jelenít meg semmiféle üzenetet a felhasználó felé.

Végül egy fontos kötelező olvasmány: FIGYELEM! A bankjegy hamisítását a törvény bünteti! Senki se próbálkozzon bankjegyek vagy érmék hamisításával! A bankjegyhamisítás 5-10 évig tartó fegyházbüntetéssel sújtható!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...