Kaufmann féle expozíció kalkulátor 1920-ból

A „Kaufmann’s Posographe” egy körülbelül 13 x 8 centis fémlap, amit sűrű, francia nyelvű írás borít. Összesen hét, egymással furfangos módon összekötött fémcsúszka látható az oldalakon: ha bármelyik kis fémtüskét elmozdítjuk, akkor vele együtt az összes többi is egyik vagy másik irányba elindul, hogy megmutassa a skálán a megfelelő értéket.


Klikk!

A képalkotáshoz szükséges paraméterek mindegyikével ellátták a segédeszközt, így többek közt a rekeszértékek, a záridő, de még a „nap színe”, vagy az aktuális hónap is megadható a környezetünknek és témánknak megfelelően. A Kaufmann kalkulátora gyakorlatilag egy analóg számítógép, ami hat különböző érték kombinációival képes számolni és eredményt mutatni. Kültéri használat során olyan paramétereket állíthatunk be, mint például a „havas táj”, „zöldnövényzet nagy felületű vízzel”, „szűk, öreg utca”, „felhős, komor égbolt”, „kék ég fehér felhőkkel”, „tiszta kék ég”.

Ha beltérben szeretnénk fényképezni, akkor csak fordítsuk meg a készüléket. Itt még a falak és a padló színét is „beprogramozhatjuk” az 1920-ból származó táblagépbe. Akinek ez sem elég, az még a téma relatív helyzetét is beállíthatja az ablakokhoz képest (persze, az ablakok számára is kiterjed a paraméterezés..). A kimeneti oldalon megkapjuk a megfelelő expozíciós értékeket a különböző emulziókhoz.

Egy példa: milyen expozíciós idővel (záridő) számoljunk, ha F4.5 rekesszel szeretnénk fotózni egy személyt egy árnyékos szűk utcában felhős, szürke égbolt mellett reggel 9-kor egy februári napon. Nos, hihetetlen egy ketyere volt, az biztos. Kíváncsi vagyok, mikor jelenik meg egy hasonló kalkulátor (ugyanilyen klasszikus kezelői felülettel) szoftveres változatban okostelefonra.. (képek forrása: nzeldes.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.