Látja a bolha tökét is: kémrepülő 1,8 gigapixeles kamerával

Az amerikai katonaság új, távirányított kémrepülőgépe olyan kamerarendszert kapott, ami képes 1,8 gigapixeles képek felvételére. A „Hummingbird” névre hallgató repülő szerkezet VTOL-UAS (vertical take-off and landing unmanned aerial system, avagy „függőlegesen fel- és leszállni képes, ember nélküli légi szerkezet”) rendszerű, tehát képes a legszűkebb helyekről felszállni (értsd: helikopter).

Ezekből a kémgépekből hármat visznek majd Afganisztánba, ahol egy éven át fogják a területet kémlelni és feltérképezni mintegy 20 000 láb (kb. 6200 méter) magasból. Egy felvétel 25 négyzetmérföld megörökítésére képes, ami tekintélyes méretű terület. A kamerarendszert a Darpa biztosítja: az ARGUS (Autonomus Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System, tehát úgy kábé: valós idejű, önműködő, földi megfigyelő és képalkotó, „mindent látó” rendszer) egység felel a képalkotásért és képrögzítésért, amely az állóképek mellett videók felvételére is képes.

Az ARGUS-t eddig még nem használták légi eszközökön, így a több kamerából álló rendszernek ez egy új bevetési terület lesz, ahol bizonyíthat. A kamerák által adott képeket mozaikszerűen illeszti össze a rendszer, így jön létre az extrém felbontású állókép, vagy videó. Az újfajta kémrepülő várhatóan jövő nyáron kerül először bevetésre. (Forrás: extremetech.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.