Canon EOS 70D – korszakalkotó újítás

Ma reggel jelentette be a Canon legújabb középkategóriás dSLR fényképezőgépét, az EOS 70D-t, amiben egy teljesen új szenzor dolgozik. A kissé identitászavaros EOS 60D után a gyártó most komolyan a lovak közép csapott és úgy alkotta meg a 70D-t, hogy az érzésre és tudásra is közelebb kerüljön az EOS 7D különc kategóriájához, mintsem a 60D-hez. A legeslegfontosabb újítás, ami azonnal szemet szúr, ha végiglapozzuk a sajtóanyagot, hogy a Canon egy teljesen új, 20,2 MP-es CMOS szenzor köré építette meg a gépet, ami nem csak a némileg megnövelt felbontással, hanem a piacon – e kategóriában legalábbis mindenképp – egyedülálló tudással tetszeleg. Még mielőtt rátérnék erre a korszakalkotó lapkára, lássuk, mi mindent nyújt még a masina.

EOS 70D AMBIENT FSL BODY 1.jpg

Az EOS 70D-ben a 14 bites jelfeldolgozásra képes DiG!C 5+ CPU munkálkodik, és az alacsony zajszinten kívül ez a processzor lehetővé teszi a rendkívül gyors, akár 7 kép/mp sebességű sorozatfelvételt (65 JPEG, vagy 16 RAW fotó erejéig). A készülék érzékenységi tartománya ISO 100-12800 között van, ami kiterjeszthető ISO 25600-ig. A mozgóképfelvételnél a normális tartomány egy FÉ-vel lejjebb, ISO 6400-nál végződik, ami ISO 12800-ig terjeszthető ki.

EOS 70D BCK VARI ANGLE MONITOR FACE UP.jpg

Az AF rendszer 19 kereszt típusú szenzorból áll, melyek közül a középső különösen érzékeny. A rendszer az AF segédpontoknak köszönhetően a képmező teljes egészén képes az automatikus élességállításra. A pentaprizmás kereső 0,95-szörös nagyítású, 98%-os képfedésű, de a komponálást kívánságra a 3”-os, 1 040 000 képpontos, érintésérzékeny (kapacitív), kihajtható és elforgatható kijelzőn is végezhetjük. Az EOS 70D-ben a legújabb irányzatnak köszönhetően megtalálhatjuk a beépített Wi-Fi modult, amely adatátvitelre és távvezérlésre egyaránt lehetőséget ad a Canon EOS Remote alkalmazás segítségével (iOS és Android rendszerekre egyaránt elérhető).

side.jpg

Az EOS 70D kreatív módok széles tárát kínálja az egyedi képek egyszerű elkészítéséhez. A fényképezőgépbe épített HDR-funkció révén nem jelent problémát a nehéz, nagyon kontrasztos témák felvétele sem: ilyenkor három felvételből készül egy olyan, amely részletgazdagabb mind az árnyékos (alulexponált), mind a fényesebb (felül-/túlexponált) területeken. Többszörös felvételi módban maximum kilenc kép készíthető egymásra; valamint egy sor kreatív szűrő is alkalmazható a felvétel stílusának és jellegének azonnali megváltoztatásához.

Természetesen a mozgóképfelvétel iránt érdeklődőket is igyekszik kielégíteni a Canon legújabb dSLR masinája: videóink legfeljebb 1920 x 1080 képpontos felbontásban készülhetnek 30, 25, vagy 24 képkocka/mp sebességgel (választható a HD képméret is, ez esetben a 60 és az 50 kép/mp is rendelkezésünkre áll).

EOS 70D BOTTOM WiFi.jpg

De a végére hagytam a csattanót, ami igazán hatalmas újítás a Canon tükörreflexes fényképezőgépeiben: bemutatkozott az új Dual Pixel CMOS AF technológia, amely végre élőképes módban is különösen gyors élességállítást tesz lehetővé. A majd lentebb megtekinthető sajtóbemutatón elhangzottak szerint a kontrasztérzékeléses automata élességállítás és a fáziskülönbséget figyelő rendszer sebessége szinte megegyezik. Ezt az új technológiát nem csak az élőképes fényképezéskor, hanem videózás közben is kamatoztathatjuk majd. A Dual Pixel CMOS AF leírását a gyártó tollából olvashatjuk:

EOS 70D FRT MIRROR UP.jpg

„A Dual Pixel CMOS AF egy érzékelő alapú, fázisészlelő autofókusz (AF) technológia, amelyet kifejezetten a zökkenőmentes, nagy teljesítményű követő élességállításhoz terveztek a videók rögzítésekor és a gyors autofókuszáláshoz az élőkép módú állókép-készítésnél. A Canon által fejlesztett, egyedi technológia ideális professzionális fókuszhúzási (élességállítási) effektusokhoz és az operatőr felé mozgó tárgy élesben tartására, a háttér elmosása mellett – az EOS videók jellegzetes effektusához.

Néhány szó a Dual Pixel CMOS AF fejlesztéséről

A Dual Pixel CMOS AF technológiát kétféle felvételhez dolgozták ki – videók rögzítéséhez és az élőkép módban történő felvételhez. EOS video módban egészen kis mélységélességgel is készíthetők mozgóképek, azonban kell némi tapasztalat ahhoz, hogy az élesség megfelelő legyen. A Dual Pixel CMOS AF úgy készült, hogy kezdő fényképészek is bátran készíthessenek videofelvételeket és egyszerűen tudják szabályozni az élességet akkor is, ha a tárgy mozog a képmezőben. A Dual Pixel CMOS AF technológiának köszönhetően az élesség beállítása és szabályozása minden eddiginél simábban és gyorsabban történik – ez pedig tökéletes felvételeket eredményez, mivel a kép sem lesz életlen, ahogy a téma változik és a tárgyak mozognak a képmezőben. A Dual Pixel CMOS AF kifejlesztésének másik fontos célja az Élőkép mód autofókuszálási sebességének javítása volt. Az új AF technológiával a nagy felbontású, állítható dőlésszögű LCD-képernyőt használva is gyors autofókusszal – a kereső használatánál megszokott fókuszálási sebességhez hasonlóval – lehet felvételeket készíteni.

Hogyan működik?

[…]Az EOS 70D érzékelőjének felületén található minden képponthoz két fotodióda tartozik – ez összesen 40,3 millió fotodiódát jelent. Ezek a fotodiódák külön-külön is kiolvashatók a fáziskülönbség érzékelésén alapuló autofókuszhoz, de kiolvashatók együtt is – szemben más, érzékelő alapú AF-rendszerekkel, ahol az érzékelő képpontjait vagy csak autofókuszra, vagy csak leképezésre lehet használni, illetve az olyanokkal, amelyek kizárólag a kontraszt érzékelésén alapulnak. Az új, innovatív kialakítású érzékelővel nincs szükség további képfeldolgozásra a kizárólag autofókuszra használt képpontok esetében, vagyis gyorsan beállítható a fókusz és garantálható a lehető legjobb képminőség álló- és mozgóképek felvétele során egyaránt. Ráadásul az új megoldással az EOS 70D a képmező 80 százalékán képes alkalmazni a Dual Pixel CMOS AF technológiát.

Dual AF_Logo.jpg

A képsíkon végzett fáziskülönbség-érzékeléshez az EOS 70D egymástól függetlenül olvassa ki a bal és jobb fotodiódákat, és utána számolja ki a két, eltérő irányból rögzített (parallax) kép fáziskülönbségét. Ezzel a technikával az EOS 70D képes megjósolni, hogy milyen pozícióban kell lennie a lencsetagoknak a pontos fókuszhoz, majd egyből oda fókuszálja az objektívet. Összehasonlításképpen, a hagyományosabb, kontraszt alapú AF-eljárások a helyes élességet úgy keresik meg, hogy előre-hátra mozgatják a lencsetagokat a tökéletes fókusz eléréséig – ez az eljárás sokkal lassabb és kevésbé sima.”

EOS 70D DETAIL CMOS SENSOR.jpg

A Canon EOS 70D fontosabb műszaki paraméterei csokorba szedve:

  • 20,2 MP-es CMOS szenzor
  • DiG!C 5+ jelfeldolgozó CPU
  • 19 pontos kereszt típusú AF-rendszer és 7 kép/perc sebességű sorozatfelvétel
  • Dual Pixel CMOS AF
  • Beépített Wi-Fi modul
  • ISO 100-12800 (max. ISO 25600) érzékenységi tartomány
  • Kihajtható és elforgatható 3”-os, érintésérzékeny kijelző (ClearView II LCD)
  • Intelligens kereső
  • Full HD felbontású mozgóképfelvétel

A ma reggel tartott sajtóbemutatót mindenkinek ajánlom figyelmébe, sok, itt el nem hangzott érdekességet tudhatunk meg belőle:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.