Egy nagyobb, vagy inkább több kisebb kapacitású memóriakártyát használjunk?

Újra meg újra előkerül a kérdés, így hát újra meg újra megválaszolom 🙂 Az egyre növekvő álló- és mozgókép állományok miatt gyakran halljuk a kérdést, vajon mi a jobb: egy nagy, vagy több kisebb kapacitású memóriakártya a fényképezőgéphez. A kérdésre a válasz összetett, ugyanis több mindentől függ, hogy kinek mi az ideális megoldás. Adatbiztonság szempontjából mindenképp érdemesebb inkább több, kisebb kapacitású memóriakártyát használni, mintsem egy óriásit – gondoljunk csak bele: például egy 64 GB-os memóriakártyával egy egész napos városnézés „egy menetben” megoldható videózással és fotózással együtt, de ha estére az adott memóriatár meghibásodik, elköszönhetünk akár az összes fényképtől, mozgóképtől, amit aznap készítettünk. Ha a 64 GB-os helyett inkább négy darab 16 GB-os kártyára támaszkodunk, akkor bár igaz, hogy menet közben cserélni kellene ezeket telítődésük miatt, és így egy-két témáról esetleg lemaradunk, de hiba esetén nem bukjuk el az egész napos anyagot, hanem csak egy részét.

memo.jpg

Ha azonban stúdióban dolgozunk, ahol lehetőségünk van a folyamatos adatmentésre, vagy épp kizárólag videózni indulunk, ahol sok és/vagy adott esetben akár hosszú snitteket készítünk (például egy interjú során elég nehézkes az adattár cseréje), ott elkerülhetetlen a nagyobb kapacitású egységek használata. De már a mozgóképkészítésnél is felkészülhetünk tudatosan a munkára, már előzőleg számításokat végezhetünk, hogy egy-egy beállítás vajon mennyi felvételidőt fog felemészteni, így már a fényképezőgép/kamera mozgóképes bitrátája alapján nagyjából kiszámítható a szükséges tárhely mérete. Ha szerencsénk van, az adott példa gondolatmenetét folytatva, akár itt is megúszhatjuk 32, vagy 16 GB-os kártyákkal a műveletet.

Persze, a kérdésnél, hogy vajon egy nagy, vagy több kisebb kapacitású memóriakártyát használjunk, az ár sem utolsó szempont. Még most sem olcsók a 64, 128 illetve 256 GB-os termékek (főleg a leggyorsabbak), tehát gyakran jobban járunk, ha a kiszemelt nagy példány helyett inkább az egy lépcsőfokkal kisebb kapacitásúból választunk 2-3 darabot.

Két azonos kártyaformátumú-foglalatos fényképezőgépeknél mindig ügyeljünk arra, hogy a behelyezett tárolók ugyanattól a gyártótól származzanak, a típusuk és a sebességük is egyezzen. Párhuzamos használatnál, ahol például az egyikre a JPEG, a másikra a RAW képek mennek, az egyik lehet fele/negyede a másik kapacitásának, de itt is ügyeljünk az egyéb paraméterek egyezésére. Ha a fényképezőgép két egymástól eltérő foglalattal rendelkezik (pl. SD-CF, vagy CF, XQD), akkor nem kritikus a paraméterek azonossága, ugyanis a gépek alapvetően eltérően kezelik az egyes kártyaformátumokat. Azonban minden esetben érvényes a szabály, hogy csakis jól ismert gyártók termékeit használjuk hivatalos forrásból, így elkerülhetjük (nagy eséllyel) a hamisítványokat, amelyek működési megbízhatósága igen rapszodikus és nagyrészt kiszámíthatatlan. A minőségnek ára van, de a fényképezőgép árához képest elenyészőek a tárolókért kért összegek, ne pont ezeken spóroljunk!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.