A világ legjobb fényértékű objektíve: Carl Zeiss Super –Q-Gigantar 40 mm f/0.33

Ha azt hiszed, hogy az f/0.95-ös optikák a legnagyobb fényértékűek, akkor tévedsz! Úgy tűnik, f/0.95 és f/0.7 alatt is van még élet – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Carl Zeiss Super –Q-Gigantar 40 mm f/0.33, ami nagy valószínűséggel a világ legfényerősebb lencserendszere – legalábbis úgy tűnik. Az objektívet még 2011-ben bocsátották árverésre a neves és nagy múltú WestLicht Photographica Auction aukciósház rendezvényén, ahol kikiáltási árának tízszereséért, azaz 60 000 euróért (18 millió Ft) talált magának új gazdát.

giga1.jpg

Az optikának azonban van egy bökkenője: sehol a neten nem fogsz találni olyan fotót, amit ezzel a Super –Q-Gigantarral készítettek – s miért? Mert nem valós használatra tervezték, s így nem is volt soha működőképes. Az árverésen is olvasható volt, hogy a Carl Zeiss gyár ezt a (gyakorlatilag) „makettet” csupán PR, azaz reklám célokra készítette a Contarex Bullseye 35 mm-es SLR fényképezőgéphez.

giga2.jpg

A Carl Zeiss Super –Q-Gigantar az 1960-as években készült, amikor a fényképészek még az objektívek adatlapjain feltüntetett specifikációkra ugrottak (ugye, milyen ismerős?), mintsem a valós teljesítményre (képminőségre). Így hát a Zeiss Ikon PR guruja, Wolf Wehran úgy döntött, vicces módon hívja fel a figyelmet erre a jelenségre. Egy haverjával közösen, aki a Zeiss fejlesztési osztályán dolgozott, megalkották ezt a „Frankenoptikát”. Ehhez egy elfekvő gyújtólencsét és több szedett-vedett alkatrészt használtak fel – a végeredmény pedig a fenti fotókon is látható. A fotósoknak állított görbe tükör már nevében is hordozza az „értelmetlent”: a Super-Q-Gigantar elnevezésben a „Q” betű a „Quatsch” német szónak jele, ami annyit jelent magyarul, mint „értelmetlen”. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.